2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Ha vidéki, még várjon a lakáseladássalForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-21 15:44:54

Jövõre még inkább elõtérbe kerülhetnek a saját célú vásárlások, a befektetõk okozta keresleti nyomás valamelyest enyhülhet. Az év végére tartogatott szabályozói változások – az újlakás-áfa csökkentése és az állami támogatások óriási mértékû növelésének terve – jelentõsen felbolygatja az új építésû lakások piacát, kihatva a használtlakás-piacra is - írja az Otthon Centrum.

Így alakultak a lakásárak

Forrás: Origo

Már látszik, hogy a 2014-ben tapasztalt fellendülés nemcsak rövid fellángolás volt a lakáspiacon, hanem egy stabil, többéves növekedési ciklus kezdete. „Az adásvételek száma idén már elérheti a 2008-as év szintjét, 2016-ban pedig már jócskán meghaladva azt, a 180 000 tranzakciót is átlépheti. ”A jelenlegi dinamika 3-4 éves stabil növekedést vetít elõre"– mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezetõ igazgatója.

Tavaly és idén is a befektetési vásárlások húzták piacot, jövõre nagyobb teret kaphatnak a saját célú vásárlások, hiszen a válság éveiben százezres nagyságrendben voltak elhalasztott vásárlások, melyek megvalósulása az elõttünk álló években várható.

Most a vidéki árak nõhetnek

A használtlakás-árak országos szinten a mélypontot jelentõ 2013 év végi szintrõl 15-20 százalékkal nõttek 2015 végére. A fõvárosban az egy év alatt elért áremelkedés volt ekkora, 15-20 százalék, ami jól jelzi, hogy az egyes régiók, de még inkább az egyes településtípusok között jelentõs eltérések láthatóak. Amíg a fõvárosban az árszint már a 2007-es szinten áll, addig a községekben és kisebb városokban csak 5 százalék körüli a növekedés 2013 és 2015 között.

A vidéki ingatlanárak nem nõttek úgy, mint a fõvárosiak

Forrás: Northfoto

A jövõben a fõvárosi növekedési ütem csökkenhet, míg a kisebb településeken némileg emelkedhet az árak növekedési üteme, ezzel valamelyest zárva a településtípusok között kinyílt ollót – írja elemzésében az OC.

Új áfaszabályok

A használtlakás-szegmens növekedése 2016-ban is folytatódik, de az idei év végén kihirdetett új áfaszabályoknak, illetve a támogatási rendszer tervezett változásának köszönhetõen az új lakások piaca is berobbanhat jövõre.

Forrás: Origo

Az új lakások áfakulcsának 5 százalékra történõ csökkenése azt jelenti, hogy a jelenleginél jóval több lakóingatlan-fejlesztés indulhat el, hiszen a beruházók megtérülési számításai a pozitív tartományba billenhetnek át.Mindez 2016-ban 5-8 százalékos árcsökkenést jelenthet az új lakások piacán,2017-ben azonban ismét nõhetnek az árak.

Az átadott lakások száma pedig megduplázódhat, az értékesítésre épített lakások száma a 8-9 ezret is elérheti, az újlakás-eladások pedig a 10 ezres határt is átléphetik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!