2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Körmére ég a karácsony? Ajándékok az utolsó percben!Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-23 15:36:49
Kimaradt valaki a karácsonyi listából? Elköltöttük a pénzünket a magunk ajándékára? Nézzünk körül a konyhában: a hûtõ, a fiókok mélye kincseket rejt, amivel feldobhatjuk az ünnepet és kedves, de filléres ajándékokat dobhatunk össze pofonegyszerûen. Maradék tojásfehérje, parafadugó, spárga, magok, narancshéj: megmutatjuk, mit, miért nem kell kidobni!

Teli van a fiók mélye parafa dugókkal? Elõ velük! Egyik olyan míves, a másikon olyan szép, cirkalmas felirat van - kár volna hagyni õket veszni. Könnyen megmunkálható anyag, nagyszerûen lehet faragni, ragasztani, festeni – akár mindenkinek készíthetünk parafa dugóból ajándékot!

Palack- vagy dobozdísz

Borosdugókból készült kosárdísz

Forrás: Halmos Mónika

A dugókból éles késsel vágjunk szép, egyforma vastag szeleteket. Ezekbõl a kis korongokból pompás szõlõfürt-imitációt rakhatunk ki. Dekoratív dísze lehet egy boros doboznak, egy egyszerû palacknak.A korongokat ragasztópisztoly segítségével ragasszuk fel,kissé fedjék egymást, ahogy a valóságban is a fürtön a szõlõszemek. Egy-egy fahéj rudacska, megszáradt szõlõkacs, vagy parafából vágott szõlõlevél még izgalmasabbá teszi a kompozíciót.

Karácsonyi kopogtató

Elfogyott a kis lapos kosárkából az aszalt gyümölcs? Rakosgassuk tele kiválogatott parafa dugókkal –ezeket ragasszuk is bele. Néhány mag, gyöngy, fûszer jöhet rá karácsonyfadísznek. Már kész is az egyszerû, ám annál dekoratívabb kopogtató. A hátsó oldalára tegyünk egy drótból hajlított fület, hogy azon nyomban fel lehessen akasztani az ajtóra.

Edényalátét

Ennek nem árt a forró lábos

Forrás: Halmos Mónika

A kopogtatóhoz hasonlóan készül az edényalátét, egy kimustrált képkeret felhasználásával. A képkeretbe a hátlapot beleragasztjuk, majd kitöltjük kiválogatott, tetszetõs mintájú dugókkal. A dugókat szorosan egymás mellé ragasztjuk ragasztópisztoly segítségével. Az asztalon jól mutat ez a vintage-stílus, amelyre bátran rátehetõ a forró fazék! Bár tavaly is adtam ilyet ajándékba. Vajon hazsnálták?Dehogy, kitették a falra dísznek…

Mécsestartó

Kiürült befõttesüveg, maradék csipke, és néhány dugó: romantikus és tûzbiztos világítás az ünnepre! A megfelelõ méretû üvegre körben egy vékony papírcsíkot- vagy szalagot ragasztunk. Ehhez rögzítjük ragasztópisztoly segítségével a dugókat, szorosan egymás mellé állítva. Ha átkötjük egy darab durva spárgával vagy madzaggal, még mutatósabb lesz! Az üveg felsõ részére maradék csipkébõl vagy szalagból egy kis dekoráció kerülhet. Az üvegbe helyezzünk egy mécsest, és kész is.

Gyerekekkel is készíthetjük

Forrás: Halmos Mónika

Névjegy- vagy ültetõkártyatartó

Ehhez csupán egy fektetve hosszában, vagy állítva keresztben bemetszett dugóra van szükség. A low-budget ajándékok egyik jeles képviselõje!

A fenyõfán ékeskedõ habcsók, habkarika legtöbbször a kedvenc cukrászdánkból kerül a fára. Ám érdemes megpróbálkozni elkészítésével otthon is, hiszen az ünnepi sütés-fõzés közben biztosan marad felesleges tojásfehérjénk.Miért ne használnánk fel nyomban, ha a végeredmény, a könnyû, bájos, pasztellszínekben mosolygó habkarika olyan kecses?Egy papírtálcára halmozva ajándékba is vihetõ.
Habcsók

Hozzávalók:

  • 6 tojásfehérje
  • 1 evõkanál citromlé
  • 35-40 dkg porcukor
  • 1-1 csepp ételfesték

Elkészítési idõ: 30 perc + szárítás

A habcsók garantáltan elfogy

Forrás: Halmos Mónika

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk apránként a porcukrot, a citromlevet, majd gõz fölé állítva addig verjük, míg sûrû, fényes masszává válik. Ekkor csillagcsõvel ellátott habzsákba töltjük (elõzõleg tetszés szerint ételfestékkel is színezhetjük) és sütõpapírral bélelt tepsire karikákat, vagy más formákat nyomunk belõle.

Langyos sütõben 60-70 perc alatt megszárítjuk. Javaslatunk: rajzoljunk a sütõpapírra formákat, ünnepi alakzatokat: csillagot, fenyõt, akár hattyút is, madarakat. Az így elõkészített sablonra gyerekjáték nyomózsákból megformálni a mintákat!

Magok új szerepben

A nyárról megmaradt magokat is felhasználhatjuk

Forrás: Origo

A gondos háziasszony keze nyomán befõzéskor rengeteg mag termelõdik.Érdemes ezeket a gyümölcsmaradványoktól megtisztítva, megmosva a napon megszárítani.Aztán, ha beköszöntenek a hosszú, õszi esték, elõ a fantáziával: a kidobásra szánt, ám jobb sorsra érdemes csonthéjasokból igazán természetes karácsonyi díszek készülhetnek.

Egy karácsonyfadísznek mindneki örül

Forrás: Origo

Nem kell hozzá más, mint ragasztópisztoly (vagy másféle, gyorsan száradó ragasztó), az akasztókhoz aranyszál, esetleg néhány gyöngy, szalagmaradék, aranypor. A barackmagból lehet karácsonyfa, a szilvamagból csillag, az õszibarack magjából páros kisharang, dióhéjból bölcsõ. A kirándulásokon gyûjtött erdei mindenfélét is új életre kelthetjük: a tobozt, a mogyorót, diót, a hibiszkusz megszáradt termését, az égertobozt.

Narancshéj-csiga

Cukrozott narancshéjat áztatunk

Forrás: Halmos Mónika

Az ünnepi készülõdésnél a narancs- és citromhéjak tömkelege végzi a szemetesben. Ne dobjunk ki! Igaz, némi munkát igényel, de az eredmény magért beszél – és örömet szerez. Bio-, vagy kezeletlen héjú narancsot válasszunk hozzá.

Cukrozott narancshéjat áztatunk

Forrás: Halmos Mónika

Hozzávalók:

  • narancshéj, a súlyával megegyezõ mennyiségû cukor, kevés citromlé

A narancsok héját cikkekben bontjuk le a gyümölcsrõl, és feltekerve, cérnára fûzve gyûjtjük össze. Akár egy héten át is gyûjtögethetjük, mindig növelve a füzér hosszát. Ha elegendõ narancshéj gyûlt össze, a füzért hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. A vizet naponta cseréljük rajta.

Cukrozott narancshéj csigák

Forrás: Halmos Mónika

Végül leszûrjük, megmérjük, és amennyi a súlya, annyi cukorból sûrû szirupot fõzünk. Kevés citromlével ízesítjük, majd a füzérrõl lehúzott csigákat a szirupba szórjuk és lassan gyöngyözve 5 percig fõzzük. Másnap újból felforraljuk. Ha kihûlt, lecsöpögtetjük, és cukorba forgatva hagyjuk megszáradni. Celofánba, vagy zsírpapírral bélelt dobozba csomagoljuk.

Tippünk: Süteményt, vagy mézeskalácsot is díszíthetünk a narancshéj-csigákkal!

Ha már elegünk lett a cukrozott narancshéjból és készítettünk felhasználásával potpourrit is, akkor még mindig ott a lehetõség, hogy mécsestartóvá lényegülve legyen az ünnep középpontjában! Utolsó pillanatban, pénztárcabarát ajándéknak vagy ünnepi asztaldísznek egyáltalán nem megvetendõ. Pofonegyszerû.

Narancshéj az üvegben

Forrás: Origo

Narancshéj mécsesek

A fél citrushéjakba egy-egy mécsest helyezünk. Ha egészen egyszerû megoldásokban gondolkodunk, akkor csak ennyi. De fel is turbózhatjuk: ha a citrushéjakat olvasztott viasszal öntjük ki, akkor még csinosabbak lesznek a kis mécsesek.

A mécses hangulatot ad

Forrás: Halmos Mónika

Fûszerekkel is dekorálhatjuk, és ha több darabot készítünk, adventi díszt vagy asztaldekorációt is komponálhatunk belõlük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!