2019. szeptember 16. Hétfő, Edit.
 
Szétdurran a feje? Így gyõzze le a másnaposságot!Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-02 11:49:35
„Aki legény éjjel, legyen legény nappal is!” – ugyan kinek nem mondogatta ezt az apja, amikor vasárnap reggel lapos pillantásokkal, morcosan, sajgó fejjel és nullához közelítõ vérnyomással somfordált elõ a paplan rejtekébõl. A családi okosság viszont senkin nem segít: a másnaposság a tivornya méltó büntetése. Mit tegyünk, ha mihamarabb szeretnénk véget vetni a tüneteknek?

Mi kell a fejfájás ellen? Gyógysör, cukros tea vagy bikaerõs kávé? Számos vélekedést halottunk már, de a kérdés mindig újra aktuális. Amíg van alkohol, másnaposság is lesz, így nem árt elõbb megérteni az okait, utána végigvenni, mit tehetünk azért, hogy mihamarabb embernek érezzük magunkat.

Kezdjük az alapoknál

Az emberi test folyadékegyensúlyát a két vese és az antidiuretikus hormon (ADH) vezényli: ha rendesen iszunk, többet vizelünk, ha nem, akkor kevesebbet. Az ADH érdekes dolgokra képes – az is megoldható, hogy a már kiválasztott vizeletbõl a vizet visszajuttassa, ha úgy hozza a szükség.

Reggel nem lesz ekkora vidámság!

Forrás: Origo

A rendszerbe úgy lép be a mulatozás, hogy az etil-alkohol felborítja a finom egyensúlyt, vagyis meggátolja az antidiuretikus hormon termelését. Hogy érzékletes példát hozzunk: egy korsó sör nagyjából két deci folyadékveszteséget okoz, vagyis víz híján a méreganyagok sem tudnak rendesen kiürülni a szervezetbõl.

Tovább is van, mondom még

Ejtsünk pár szót az acetaldehidrõl, hiszen a szeszek bomlásakor ez keletkezik a testben. Hátránya, hogy nemcsak a májat, hanem az agyat is károsítja. Pont a toxikus tulajdonsága miatt érezzük az ivászat befejezése után a macskajajt: akkor érzékeljük a hatását, amikor az alkohol már lebomlott bennünk.

Ugyan nehéz átlagot vonni, de abban szinte minden szakértõ egyetért, hogy érdemes rendszeresen vizet is inni az alkohol mellé – vagyis a rövid mellé ne sört gurítsunk le kísérõnek, hanem két deci csapvizet. A pálinka is késõbb csap minket fejbe, és így a dehidratáció kínos tüneteit is mérsékelhetjük – elõre.

Jobb hamarabb gondolkodni

Ne igyunk meg minden italt!

Fotó: Origo

A 2015-ös év egyik érdekes bejelentését egy ausztráliai székhelyû tudományos ügynökség, a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) tette – szakembereik szerint a másnaposság ellen 220 milliliternyi japánkörte-levet kell inni, vagy elrágni egy egész gyümölcsöt – a dolog szépséghibája, hogy mindezt még a nagy tintázás elõtt kéne megejteni.

Manny Noakes, a projekt vezetõje elárulta, hogy több körtefaj is képes erre a csodára, bár a legfickósabb a japán körte (Pyrus pyrifolia). Állítása szerint a japán körte az alkohol metabolizmusában fontos enzimekre, vagyis az alkohol-dehidrogenázra (ADH) és acetaldehid-dehidrogenázra (ALDH) hat, felgyorsítja az alkohol lebontását, és blokkolja a felszívódást gátló akadályokat.

Az utóbbi években több kutatás is foglalkozott a másnapossággal – nem lehetett túl nagy munka az egyetemi laborokban pár alkoholtól megviselt hallgatót keríteni. A szakértõk két dologban biztosak: a pusztító másnapok kialakulásában az alkohol fajtája és az életkor is szerepet játszikminél idõsebbek vagyunk, annál lassabban múló és erõsebb tüneteink lesznek. Nem véletlen a gyakran elhangzó mondat: „bezzeg régen jobban bírtam…”

Késõ bánat? Eb gondolat? Macskajaj?

A buli utáni evés sem ment meg minket

Forrás: Thinkstock

De mit tegyen az, aki nem volt elõvigyázatos, és most mozogni is alig bír, majd szétrobban a feje, és a hányinger gonosz hullámai fenyegetik minden félkómás percét? Aki ezt most fejfájósan olvassa, annak hiába írjuk le, hogy a legjobb ellenszer a tegnapi önmegtartóztatás lett volna. A népi módszerek viszont vagy bejönnek, vagy nem – a savanyú uborka leve talán csak a legendákban hat, de ott nagyon, míg mások már annak is örülnek, ha levegõt tudnak venni – az evésre gondolni is képtelenek.

Kutyaharapást szõrivel?

A gyógysör meg a gyógyfeles hatékonysága kétséges – mivel a testünk éppen azon dolgozik minden erejével, hogy megszabaduljon az alkoholtól és a méreganyagoktól, ne tetézzük gondjait – még akkor se, ha a kellemesen szénsavas, kesernyés lager még le is csusszanna.

Reggel mindig rosszabb

Forrás: Thinkstock

A fájdalomcsillapítók ugyan segíthetnek a fejfájáson, de az amúgy is megdolgoztatott gyomornyálkahártyának nem biztos, hogy jót tesznek – több gyógyszerben találhatók májkárosító anyagok, amelyek az alkohollal karöltve több bajt okozhatnak, mint hasznot. Ha elég a placebo adta biztonságérzet, vegyünk be vitamint vagy két szem szõlõcukrot – az amúgy is hasznos, hiszen az agynak cukor kell, ha nincs, hamar bebambulunk. Amíg a májat lefoglalja az alkohol feldolgozása, nem tud elég hatékonyan cukrot bontani az agy számára – éppen ezért az amúgy is remekül hidratáló cukros-citromos fekete tea vagy valami nem túl savas gyümölcslé enyhítheti a problémákat.

Fél óra alatt véget vetnek a kellemetlen tüneteknek Ausztráliában

Forrás: Sasha Segade

A kellemes zsákutca

A túl erõs teától azonban óvakodjunk, hiszen a kávéhoz hasonlóan ingerli a gyomor nyálkahártyáját, fokozza a savtermelést – a finom „duplapresszó” ugyan meglöki az agyat, de tovább dehidratálja a testet. Zsákutca.

Meglepõ, de egy kis testedzés jól jöhet. Oké, senki nem fog macskajajosan felbicajozni a Normafára, de ha a család kizavarnak minket fát hasogatni vagy havat lapátolni, ne mondjunk rá nemet, hiszen a fokozott vérkeringés ügyesen meggyorsítja a méreganyagok kiürülését.

A lényeg a víz

Jól jöhet reggel

Forrás: AFP/DPA/Oliver Stratmann

A legjobb dolog a másnaposság ellen, ha lefekvés elõtt majd ébredés után azonnal ráhajolunk a vízcsapra, és nekiállunk pótolni a folyadékveszteséget. Ha olyan helyen lakik, ahol gyakorlatilag ihatatlan a csapból jövõ lé, ásványvízzel, izotóniás sportitalokkal is kísérletezhet – egy a lényeg, ne serkentõ energiaitalokkal próbálkozzunk, mert közel sem biztos, hogy a hatásuk optimális.

Klinikai eset

Az ausztráliai Hangover Clinic arra specializálódott, hogy rövidke kezelés során elmulasszák a másnaposságot – ennek érdekében infúziót, vitaminokat, oxigénterápiát és hidratálást adnak betegeiknek, igaz, cserébe 40–60 ezer forintnyi dollárt gombolnak le. Idehaza egyelõre nincs ilyen, így vegyük végig, melyek azok a plusz lehetõségek, amelyek segíthetnek, hogy túléljük január elsejét.

Hallgassunk a nagyira

Forrás: Ács Bori

Hallgassunk a nagymamára

Ha családunk nõtagjai meleg levessel kínálnak minket, ne csapjuk rájuk az ajtót: egy kis meleg húsleves igencsak jó lesz, számos olyan alkotóeleme van, amely egy másnapos test számára maga a megváltás: egyrészt nagy része víz, de kálium is található benne.

Pirosat, egy pohárral

A paradicsom nyersen is remek, de préselt leve ugyanúgy megnyugtatja a gyomrot. Ha éjjel nagyban toltuk a Bloody Maryt, lehet, hogy reggel már nem megy le, pedig fruktóz és C-vitamin is van benne. Olaszországban például pikáns paradicsomszószt öntenek a tésztára – tudományosan nehezen alátámasztható, de néha elég hinni a gyógyulásban, nem igaz?

A paradicsomleves egyeseknek életmentõ

Forrás: Ács Bori

Fõtt tojás?

Tapasztalt tivornyázók szerint a reggelire elfogyasztott fõtt tojás csodaszer. Lehet benne valami: az Origónak Aradvári-Szabolcs Mariann dietetikus korábban a tojás kapcsán elmondta, hogy „a tojást évtizedekkel ezelõtt keresztre feszítették, és fenn is hagyták. (...) Többek között a kórházi diétában is helye van: gyomormûtétek után elsõ ételként a lágy tojás tökéletes.” Ha a betegeknek jó, macskajaj ellen sem lehet rossz – csak tudnak valamit az öregek.

Égeti valami ott benn?

Az alkohol és a reflux kéz a kézben járnak, így nem véletlen, ha arra ébredt, hogy maró sav került a nyelõcsövébe. A szesz izomlazító, így a gyomorszáj kevésbé tud összezárni: ilyenkor jöhet jól egy kis hideg tej vagy az amúgy is csodaszernek számító dió.

Ha duzzog a gyomor

Ha végképp nincs gusztusunk semmihez, fogjunk meg egy banánt – tele van káliummal, aminek a pótlása a masszív ivászat után erõsen ajánlott. Mivel az állaga puha és krémes, nem érezzük megterhelõnek – egy pohár vízzel kísérve lehet, hogy megváltja a bûnös éjszaka zsoldját.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!