2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A gyakori vendégeskedés erõsíti az immunrendszertForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-03 12:55:27
A vendégek nem egyedül jönnek, hanem baktériumok millióit hozzák magukkal. Ez viszont kifejezetten jót tesz az immunrendszerünknek, állítja egy amerikai kutató.

A karácsonyi szilveszteri idõszak folyamán az emberek általában sok vendéget fogadnak, illetve maguk is felkeresik a rokonokat és barátokat. Kevesen gondolnak azonban arra, hogy minden egyes látogató óránként nagyjából 38 millió baktériumot is juttat a lakás légterébe. Még ha sikerülne is a lélegzetünket egy órán keresztül visszatartani, bõrünkrõl akkor is 10 millió baktérium válik le ez idõ alatt.

Kevesen gondolnak azonban arra, hogy minden egyes vendég óránként nagyjából 38 millió baktériumot juttat a lakás légterébe

Forrás: Wikimedia Commons

A túl tiszta környezet gyengíti az immunrendszert

Noha elsõ pillanatra ez nem tûnik igazán vonzó dolognak, mégis a hasznunkra válik, állítja Jack A. Gilbert, a Chicagói Egyetem mikrobiológusa.

A barátainknak és családtagjainknak nagylelkûen átadott mikrobák zöme egyáltalán nem undorító”– mondta Gilbert, aki a természetes és az ember által létrehozott környezetek bakteriális közösségeivel foglalkozik. „Ezek valószínûleg több szempontból is hasznosak számunkra.”

A túlságosan is tisztán tartott környezetünk végül is gyengébbé tesz bennünket, mint az õseinket, akik mezõgazdasággal foglalkoztak, és állandóan sokféle növénnyel és állattal voltak körülvéve.

Régen több baktériummal találkoztunk

„Elõdeink rendszeresen találkoztak sok különbözõ baktériummal” – mondta Gilbert. „Amikor ilyen változatos biológiai környezetben élünk, akkor a szervezet számít ezekre a hatásokra, és ha mégsem találkozik velük, akkor felborul az egyensúlya.Többek közt ezért figyelhetõ meg az allergia, az asztma és a szénanátha robbanásszerû megjelenése.A testünk túlzott reakcióval válaszol e szervezetek hiányára.”

Állandó kézmosásunk – noha valószínûleg megakadályozza egy csúnya influenza kialakulását – feltehetõleg gátolja az immunitásunk kifejlõdését is.

Forrás: AFP/Thomas Lohnes

„Igazán jó munkát végeztünk a káros baktériumok távol tartása terén” – mondta Gilbert, „viszont elmulasztottuk megtartani azokat, amelyekre a lakásban élés és az ülõ életmód miatt szükségünk van.”

A csókolózás edzi az immunrendszert

A barátok és családtagok rendszeres meghívása valószínûleg serkenti immunrendszerünk mûködését, mondta a kutató. Ehhez hasonlóan csak elõnyös az egészségre, ha hagyjuk, hogy a nagyon fiatal gyerekek minél többféle állattal érintkezzenek.A pozitív hatás sokkal többet nyom a latban, mint annak a halvány esélye, hogy valamilyen káros dologgal találkozik.

Gilbert úgy véli, hogy bizonyos ma népszerû szociális rituálék – kézfogás, ölelés, csókváltás – azért alakultak ki az évezredek folyamán, hogy megosszuk, terjesszük és immunitást alakítsunk ki a baktériumokra. A csók például elõsegítheti a jó emésztést, edzi az immunrendszert, sõt akár még a gondolkodást is serkenti, mondta Gilbert.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

A fertõzõ betegeket kerüljük

Mindez természetesen nem vonatkozik azokra, akik valóban valamilyen fertõzõ betegségtõl, például influenzától szenvednek. Az ilyen emberekkel lehetõleg kerülni kell a közeli kontaktust, és a saját és embertársaik érdekében nekik is ajánlatos otthon maradni, amíg meg nem gyógyulnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!