2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Átlagosan 24 ezer forinttal nõnek a nyugdíjak éves szintenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-03 13:27:36
A januártól érvényes 1,6 százalékos nyugdíjemelés hatására átlagosan 24 ezer forinttal nõnek éves szinten a nyugdíjak 2016-ban - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten. Az emelés 2,6 millió nyugdíjast érint, amely után az átlagnyugdíj összege havi 120 825 forint lesz.

Rétvári Bence azt mondta, hogy 2011-2015 között a nyugdíjak átlagosan több mint 21 százalékkal nõttek, vásárlóerõ-értékük 8,6 százalékkal javult. Ez utóbbi több mint egy havi nyugdíj összege. Az államtitkár hangsúlyozta, a szocialista kormányzás idején egy havi nyugdíjat elvettek, a vásárlóérték növekedése alapján ezt most visszakapták a nyugdíjasok, csak nem egyszeri juttatásként az év végén, hanem havonta elosztva.

Képünk illusztráció

Forrás: AFP/Ria Novosti/Aleksandr Kondratuk

Az államtitkár felidézte: a nyugellátások és egyes más ellátások 2016. januártól érvényes emelésérõl szóló kormányrendelet szerintaz 1,6 százalékos emelés több mint húsz járandóságot érint,többek között az öregségi, az özvegyi, a szülõi nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár elõtti ellátást, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, a polgármesterek közszolgálati járadékát. Az emelés tehát összesen 3,5 millió ellátás folyósítását érinti - mondta. Az államtitkár beszélt arról is, hogyfolytatódik a Nõk 40 program,amelynek köszönhetõen eddig 150 ezer nõ vonult nyugdíjba 40 év munkaviszony után.

Úgy fogalmazott, a kormány munkájának köszönhetõen érezhetõ elõrelépés történt mind a nyugdíjasok jövedelmének növelése, mind a kiadásaik csökkentése terén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!