2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nem egyenértékûek a gazdabizonyítványokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-08 22:49:21
Az állam által elismert agrár szakképesítések iránt egyre nagyobb érdeklõdés mutatkozik a felnõttképzésben. A képzések és a vizsgák magas száma azonban – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tapasztalatai szerint – nem minõségi, hanem inkább árversenyt eredményez. Ezért az oktatásra és a vizsgaszervezési engedély megszerzésére vonatkozóan lépéseket szorgalmaz a köztestület.

2014 májusától csak az aranykalászos gazda-szakképesítésben több mint 16 ezren szereztek bizonyítványt. Ezek közel 40 százalékát a 2012. szeptember 1-jét megelõzõen hatályos Országos Képzési Jegyzék (OKJ) alapján indították, miközben ilyen típusú képzést legkésõbb 2013. augusztus 31-én lehetett elkezdeni, és a kapcsolódó szakmai vizsgát az akkor érvényes szabályok szerint megszervezni.

A Kamara közleménye szerint a szabályozás hiányosságait kihasználva továbbra is nagy számban jelentenek be a vizsgaszervezõk olyan, a régi OKJ szerinti, modul rendszerû vizsgát, amelyben a jelenleg hatályos OKJ szerint 2013. szeptember 1-tõl képzés csak iskolai rendszerben indítható.

Jelentõs a különbség

Általánosan elmondható, hogy a vizsgaszervezõi jogosultság megszerzésének szabályai, a nem kellõ mértékû és hatékonyságú ellenõrzés, illetve a nagyszámú és heterogén vizsgaszervezõ miatt a gyakorlati vizsga feltételrendszere,színvonala jelentõs különbségeket mutat, ezért az állam által elismert bizonyítványok egyenértékûsége nem garantálható.

Az elõbbiek megszüntetése érdekében, illetve, hogy az állam által kibocsátott bizonyítványok azonos tanulási eredményeket és kompetenciákat igazoljanak, a NAK szorgalmazza a felnõttképzésben folyó jelenlegi vizsgaszervezési gyakorlat felülvizsgálatát.

A NAK javaslatot tesz egy, a Földmûvelésügyi Minisztérium által fenntartott oktatási intézményekre épülõ agrár-felnõttképzési hálózat létrehozására, és elsõsorban ezen hálózat keretein belüli agrár felnõttképzési vizsgaközpontok kialakítására és mûködtetésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!