2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Leplezze le a rejtett cukrokat az ételében!Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-08 23:00:00
Rengeteget riogatnak minket a hozzáadott cukrok káros hatásai miatt, de az ételcímkék kiismerhetetlen világának hála, sokszor fel sem fogjuk, miben mennyi van. Ebben segít egy okostelefonon-alkalmazás, hála a tettrekész angol egészségügynek.

A cukrászdában hiába próbálgatjuk majd a krémesünkkel, azonban a boltok polcait elöntõ csomagolt, feldolgozott élelmiszereket leleplezhetjük egy új applikációval. A hozzáadott cukrok nem maradnak többé rejtett cukrok is egyben.

Vajon hányan fogják használni az új alkalmazást?

Forrás: Wikipedia

Az ötlet az angliai egészségügytõl ered, akik ráuntak, hogy egyretöbb kutatás zárul azzal az eredménnyel, hogya gyerekeket szinte mérgezik a hozzáadott cukrok,mégsem történik érdemi változás – ez részben az élelmiszeripar heves tiltakozásának köszönhetõ. Ezért találtak ki egy telefonos applikációt, amely megmutatja, hogy a boltban kapható csomagolt élelmiszerek mennyi cukrot rejtenek magukban.

Amit nem szerettünk volna tudni

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az alkalmazás tesztelése során kiderült – nem meglepõ módon –, hogya legnagyobb cukoradagolók az üdítõk.Ahogy egy korábbi tesztünkben mi is, az angolok is kockacukrok segítségével szemléltették az elborzasztó mennyiségeket. Megállapították, hogy egy pohárnyi cukros üdítõben körülbelül kilenc kocka található. Saját tesztünk eredménye szerint egy fél literes Fantában 18,2 darab kocka van elrejtve.

A szomorú valóság

Forrás: Táfelspicc

Nyilvánvalóvá vált, hogy szinte az összes tipikus gyerekkaja dúskál a cukorban. Még az olyan egészségesnek hitt dolgok is, mint a reggelikhez gyakran használt müzlik és joghurtok.

cukormennyiség gyerekételekben

Forrás: Táfelspicc

Az Egyesült Királyság hivatalos ajánlása szerint egy négy és tíz év közötti gyermek napi cukorbevitelének nem szabadna meghaladni az öt-hat kockát. Tizenegy év felett hét kocka számít elfogadhatónak. Az ajánlásokat érdemes komolyan venni, ugyanis már rég tudjuk, hogya cukrok nem csak a rossz, szuvasodó fogazat miatt veszélyesek.A gyerekkori elhízás fõ ludasai, ami pedig azt hozza magával, hogy már a lurkóknak is koleszterinproblémáik vannak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!