2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A fasírtot érzékenyen érinti az áfacsökkentés Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-10 17:47:46
Milánóit szeretne fõzni, vagy egy jó fasírtot, netán paradicsomos húsgombócot? Januártól jelentõsen csökkent a sertéshús áfája. De a multik máshogy értelmezik az áfacsökkentést, mint a sarki hentes.

„Ránk fért a versenyhelyzet javítása, pont most írom át a húsárakat” – mondta az Origónak Pálinkás István, a Hajós utcai hentesbolt tulajdonosa. 200-300 forinttal lett olcsóbb a disznóhús. „A karaj kilója eddig 1700 forint körül volt, most 1290 forintra javítottam át az árát.

Ha ingyen adnám a húst, akkor se lenne most sok vásárlóm” - árulta el István. „Januárban lényegesen kevesebb húst visznek.” A belvárosi hentesboltot egyébként a Welovebudapest.com oldalon Budapest legjobb hentesüzletei között jegyzik.

A Hajós utca környékén élõknek biztos pont Pálinkás István üzlete. Nem mindegy, hogy fogom meg azt a húst, milyen stílusban szolgálok ki, nem véletlen, hogy a vevõim többsége visszajár. A sertéshús áfacsökkentése miatt még nem tudom, hogyan alakul majd a forgalom. A vásárlóim fele-fele arányban vitték a sertéscombot, a -lapockát és a csirkehúst.”

A szárnyasokra fõleg a vendéglõsök vannak rákattanva.„A környéken lakók inkább a sertéshúst viszik. Sokan jönnek hurkáért és kolbászért, de ennek az árát most nem csökkenthettem” – mondta Pálinkás István.

Van, ami olcsóbb, és van, ami nem

A szabályozás szerint januártól a korábbi 27 százalékos áfakulcs csökkentése miatt kedvezõbb az ára a kicsontozott combnak és lapockának, csontos és csont nélküli karajnak és tarjának. Ugyanakkor az olyan belsõségekre és a feldolgozott húsféleségekre, mint például a máj, a kolbász, a szalámi, a párizsi, már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs.

 

Forrás: Origo
Ezeket a húsokat veheti olcsóbban, mert 5 százalékos áfa terheli
- karaj
- tarja
- comb
- lapocka
- oldalas
- dagadó
- tokaszalonna
- császár
- hasaalja-szalonna

„A feleségemmel a napokban elmentem az egyik multihoz – mesélte a hentes. – Azt mondta az asszony,

ha itt kéne húst vennem, inkább vega lennék."

A multik azért nem felejtették el, hogy januártól 27-rõl 5 százalékra csökkent a sertéshús áfája. A Lidl például azt írja, a kedvezményt az áruház garantáltan érvényesíti áraiban. A Lidl még az áfacsökkentést meghaladóan is csökkentette az árakat. A vásárlók 17–23 százalék közötti áresést tapasztalhatnak – írták az Origónak.

 

Így csökkentette a Lidl az árakat

Forrás: Lidl

A fasírt megküzd az áfacsökkentésért

Az Auchanban évente 6 tonna sertéshús fogy – közölték az Origóval. Arra számítanak, hogy az áfacsökkentés hatására nõni fog a sertéshús fogyasztása is. Az áruházlánc az akciós újságjában is azt írja,átadják az 5 százalékos sertésáfa miatti árcsökkentést” a vásárlóknak.

Az eddig 613 forintos bõrös sertéslapocka a 27 százalékos áfával 779 forintba került. Most viszont a 613 forintos húsért az 5 százalékos áfa miatt 644 forintot kell fizetni a kasszánál.

Fasírt minden zsúrba kell

Forrás: Peter Mondovics

 

A sertés-marha, tehát vegyes darált húsok ára továbbra is 27 százalékos áfával terhelt - közölte a multi.

Az Auchanban azért maradt 27 százalékos áfatartalom a darált húson, mert az feldolgozott terméknek minõsül. A mangalica-darálthús vagy a tisztán sertés-darálthús viszont öt százalékkal adózik.

Pálinkás István hentes azt mondta az Origónak, nála a sertés-darálthús ára is 5 százalékos áfával értendõ.

A CBA is továbbadja az áfacsökkentésbõl adódó kedvezményeket. A sertéstõkehús fogyasztói ára érezhetõen csökkent a CBA-boltokban is, mondta Fodor Attila kommunikációs igazgató. A Sparokban évente 30 millió kilogramm sertéshúst értékesítenek, az áfacsökkentés miatt 10-15 százalékos forgalomnövekedést remélnek.

Gyõzni fognak a disznók

Pálinkás István hentes szerint egy fél év múlva már érezhetõ lesz a változás, és a mérleg nyelve inkább a sertések javára fog billeni a szárnyasokkal szemben.A hentes a következõ húsáfacsökkentést a szárnyasoknál tudja elképzelni. A marhahúst kamionszámra exportálja Magyarország külföldre, itt az áfacsökkentéssel a kormány a hentes szerint saját maga ellen lépne.

Csonttal vagy csont nélkül?

A sokat emlegetett sertéshúsféleségek közül van, amihez a kedvezményes áfakulcs tartozik, van, ami pedig nem. Így, aki olcsóbb húst keres, nem mindegy, mit kér a hentestõl – írja a Blokkk.com.

A sertés áfakulcsa egyes csontos húsokra 5 százalék, de ha kiszedik belõle a csontot a boltban, akkor már 27 százalék lesz. Az egyes termékfélékhez fûzött uniós magyarázat szerint a csont része az egyes sertéshúsoknak, mint például comb, az elülsõ részek, a fej tájéka, a tarja vagy a karaj.

Disznóság, hogy a sertés egyes részei kiestek az áfacsökkentésbõl

Forrás: Ács Bori
Itt vannak az áfacsökkentésbõl kiesett sertéshúsfélék
- sertésmáj
- zsírszalonna
- farok, fej, fül, nyelv
- vese, tüdõ, szív
- láb
- velõ

A lapocka, oldalas, dagadó már létezhet csonttal vagy éppen csont nélkül is – az uniós szabályok szerint. Kérdés, vajon hány százalék az áfa, ha a comb vagy a karaj nem tartalmaz csontot, mert a hentes már kiszedte belõle?

Az uniós besorolás szerint a comb, az elülsõ részek, a tarja és a karaj esetében csonttal együtt 5 százalék az áfa, csont nélkül viszont már 27 százalék, ha szigorúan, betû szerint nézzük a besorolást – írja a Blokkk.com.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!