2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Már lehet igényelni a kisebb kukákat Debrecenben – mutatjuk, mennyit spórolhatForrás: dehir.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-10 17:54:45
Debrecen – A 120 literes kukákat lehet lecserélni 60 és 80 literesekre, így csökken a szemétdíj. Itt vannak a feltételek és a tudnivalók.

A debreceni közgyûlés novemberben módosította a város hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló rendeletét, eszerint január elsejétõl már 60 és 80 literes hulladékgyûjtõ edényeket is lehet igényelni Debrecenben. Erre egy kormányrendelet adott lehetõséget a városnak.

Akinek kisebb kukája lesz, kevesebbet kell majd fizetnie

Akinek kisebb kukája lesz, kevesebbet kell majd fizetnie

A 60 literes kukát csak azok igényelhetik, akik egyedül élnek a háztartásban. Errõl igazolást kell szerezniük az Új Városházán, amit 3000 forintos igazgatási díj ellenében ad ki az önkormányzat. Ezt az igazolást kell bevinniük a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. (DHK Kft.) Vígkedvû Mihály utca 7. szám alatti ügyfélszolgálati irodájába.

A 80 literes kukákat egyedi elbírálás alapján adja ki a DHK Kft., mondta el Domokos Csilla szóvivõ. A cég ügyfélszolgálati irodáján az igénylõnek nyilatkoznia kell arról, hányan élnek az ingatlanban, illetve arról is, hogy a háztartásban keletkezett hulladék mekkora hányadát gyûjtik szelektíven. A DHK Kft. ügyfélszolgálati munkatársa ezen adatok alapján, a kormányrendeletben meghatározott mutatókat figyelembe véve dönt arról, kaphatnak-e az igénylõk 80 literes kukát.

A DHK Kft. azt kéri az igénylõktõl, hogy az ügyfélszolgálatra vigyék be a jelenlegi 120 literes kukájukat, s ott kapják meg a kisebbet is. Ha valakinek erre nincs lehetõsége, attól 2910 forintért elviszik a nagy hulladékgyûjtõ edényt, és házhoz viszik neki a kisebbet.

Jelenleg egy 120 literes kuka heti ürítési díja 483 forint, azaz a havidíj heti ürítésnél 1932 forint. A 80 literes kukát egyszer 322 forintért viszik el, így ott heti ürítésnél 1288 forint a havidíj. A 60 literes hulladékgyûjtõ edény heti ürítési díja 241 forint, így a havidíj 964 forint. Aki tehát 80 literesre cseréli a kukáját, éves szinten 7700 forintot spórol meg, aki pedig 60 literesre, annak egy évben 11 ezer 600 forint marad a zsebében.

A változások a 70 éven felüli debrecenieket mindenképp érintik. Nekik eddig nem kellett fizetniük a kukák elszállításáért. Ez az önkormányzat által nyújtott kedvezmény megmaradt, de csak a 80 literes kukákra. Ha valaki ragaszkodik a 120 literes kukához, annak egy kisebb, kiegészítõ díjat kell majd fizetnie. Errõl az idõseknek legkésõbb március végéig kell majd meghozniuk a döntést, azelõtt mindenkit levélben keres meg az önkormányzat. Mindaddig továbbra is ingyen viszik el tõlük a 120 literes kukákat.

A DHK Kft. szóvivõjétõl megtudtuk, egyre nõ az érdeklõdés náluk a kisebb kukák iránt, hétfõ óta napi öt-tíz debreceni cserélte kisebbre a kukáját.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!