2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Szokjon hozzá, hogy késõbb kap fizetéstForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-11 20:16:08
Sikerült rendezni a bérekkel kapcsolatos korábban felmerült panaszokat, ugyanakkor továbbra is folyamatosan lehet jelezni az esetleges problémákat, mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke.

A MÁK elnöke az M1 aktuális csatornáján azt mondta, hogy a Magyar Államkincstár csaknem 900 ezer, az állami szférában dolgozó munkavállaló bérének a számfejtését végzi már évek óta. Tavaly szeptember 1-jével egy új, úgynevezett központosított illetményszámfejtési rendszerre (kira) tértek át.

Máskor jön a fizetés

Az átállás során lehetségesek eltérések, ráadásul egy szokásjogot is megváltoztattak, a tárgyhavi számfejtés eredményeként a munkavállalók adott hónap ötödikéig, illetve tizedikéig kapják meg az illetményüket.

A változtatás által ugyanakkor az államnak nem kell megelõlegeznie egy hétre a béreket, ami éves szinten 2 milliárd forintos megtakarítás a központi költségvetésnek.

Több ezer közalkalmazott késve kapta meg a fizetését

Forrás: AFP/Getty Images/Mike Simons

Az Index a hét végén írt arról, hogy az országban több helyen, Fejér megyétõl Budapesten át Gyuláig sok olyan közalkalmazott van, aki 30, 50, vagy akár 100 ezer forinttal kevesebb pénzt kapott, mint kellett volna.

Már novemberben gond volt

Több ezer egészségügyi dolgozó – fõként részmunkaidõben, szerzõdéssel, nyugdíj mellett foglalkoztatott ápoló és mentõs szakember – nem kapta meg novemberben idõben a fizetését. A bér minden hónap tizedikéig meg szokott érkezni, egy technikai gond miatt csúszott a fizetésük. Gond volt a bérek kifizetésével az Országos Kardiológiai Intézetben, a Péterfy Sándor Utcai Kórházban és a Baleseti Központ több osztályán is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!