2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Külföldre menekültek a készházszerelõkForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-11 20:33:42
A lakások áfájának 27-rõl 5 százalékra csökkentése miatt nõttek a készházgyártók, illetve forgalmazók megrendelései, a cégeknek azonban gondot jelent a szerelõ csapatok hiánya, mert nagy hányaduk a válságot követõ idõszakban külföldre ment dolgozni.

A készházépítõk legjobb éve 2009-ben volt, akkor 2200 könnyûszerkezetes családi ház épült. Ebbõl – az akkor még készházépítõ tagozatba tömörült 31 cég – 950 házra kapott megbízást. A megrendelések száma a múlt évben 100-ra csökkent, miközben a tagozatba tömörült cégek száma hétre apadt – mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyûszerkezet-építõ tagozatának elnöke.

Megrendelés van, szerelõ nincs

Az áfacsökkentés miatt a könnyûszerkezet-építõ tagozatba tömörült társaságok 100 készházra kaptak megrendelést, így már január elején annyi a munka, mint tavaly egész évben volt, gondot okoz ugyanakkor a szerelõcsapatok hiánya” – mondta.

Hatalmas a munkaerõhiány a készházépítõknél

Forrás: ÉVOSZ

Egy-egy csapat öt emberbõl áll, ésa  tagjait nem lehet egyik napról a másikra kiképezni. A helyzet annyira rossz, hogy az újsághirdetésekre egyáltalán nincs jelentkezõ, így nem marad más lehetõség, mint a külföldre – leginkább Németországba – távozott szerelõcsapatok hazacsábítása.

Nyugati bér nélkül nem jönnek

Ez azonban csak az ottani bérek itthoni megadásával lehet – vélte az elnök. Hozzátette azt is, hogy külföldön is fellendülõben van a készházépítés, így a jelenlegi munkaadók mindent megtesznek a szakemberek megtartásáért. 

A magasabb bér miatti többletmunkadíj egy házra vetítve mintegy 2 millió forint. Miután egy földszintes és tetõtér-beépítéses ilyen ház – 150 négyzetméteres alapterülettel, alapozás nélkül – 30 millió forintba kerül az 5 százalékos áfával, ez emelkedik meg a többletszerelési díjjal 32 millió forintra. Így máris 3 millióra olvad az áfacsökkentésbõl adódó 5 milliós árelõny – jegyezte meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!