2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Ahol sok a nagycsaládos, ott kevés a csokos lakásForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-12 20:04:53
A családi otthonteremtési kedvezményre jogosult ingatlan iránti kereslet és kínálat földrajzilag erõsen szétválik, az alkalmas ingatlanok nem ott fekszenek, ahol a támogatásra legkevesebb kockázattal potenciálisan jogosult háromgyerekes családok élnek.

Az Otthontérkép ingatlankeresõ portál adatai szerint míg a nagyvárosokban 100 nagycsaládra 6 olyan lakás jut, amely megfelel a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeinek, addig a 10 ezer lakosú, vagy ennél kisebb településeken még egy is ritkán, holott a többgyerekes családok nagyobb arányban élnek ott.

A földrajzi különbségek is feltûnõek,a legtöbb nagycsaládos Magyarország északkeleti térségében él,ugyanakkor a 10+10 milliós csoknak megfelelõ ingatlanból itt van a legkevesebb.

Mobilizálódhat a lakosság

Ennek eredményeként megélénkülhet a lakosság eddig nehézkes mobilitása, vagy fellendülhetnek a magánépítkezések, illetve a kettõnek valamilyen arányú kombinációja alakul ki - írták. A portál szerinta szûkös kínálat miatt egyfelõl verseny alakulhat ki a már meglévõ csok-ingatlanokra, ami az új építésû ingatlanok árának emelkedésével járhat majd.Emellett növekedhet az építési kedv, aminek eredményekénta meglévõ használt ingatlanok tömeges értékesítése és a velejáró árcsökkenés várható,azaz a két szegmens közötti árkülönbség tovább szélesedhet.

Budapest a legdrágább

A portál saját adatbázisa alapján a telkek átlagára Budapesten a legmagasabb, négyzetméterenként csaknem 47 ezer forint, így egy 100 négyzetméteres ház felépítése a fõvárosban egy 800 négyzetméteres telken nagyjából 58 millió forintba kerül a kedvezõ 5 százalékos áfa igénybevételével is számolva, bár az összeg kerületenként eltérhet. Az ország más részein átlagosan 27 millió forintba kerül egy ugyanilyen ház építése, miközben új építésû, már kész ház 20,5 millió forintért, lakás pedig 27,5 millió forintért vásárolható - hozta példaként az ingatlankereskedõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!