2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Ömlött a pénz a régiónkbaForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-13 20:57:11
Rekordösszegû finanszírozást nyújtott a mûködési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságoknak tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, annak ellenére is, hogy a nemzetközi szankciókkal összhangban beszüntette finanszírozási tevékenységét Oroszországban.

A kelet- és közép-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szerdai kimutatásában közölte azt is, hogy az egy évvel korábbi veszteség után tavaly ismét nyereséges volt.

A beszámoló szerint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD)2015-ben 9,4 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában mûködési térségének, ez éves rekord. A bank egy évvel korábban 8,85 milliárd, két éve nem egészen 8,5 milliárd euró finanszírozással támogatta tevékenységi régióját.

Az összesítés szerint az EBRD 2015-ben 381 programot finanszírozott tevékenységi régiójában, amelynek most már a kelet- és közép-európai átalakuló gazdaságok mellett több arab ország, valamint Törökország, és az euróövezeti gazdaságok közül Görögország és Ciprus is része.

Oroszország nélkül

A tavalyi volt az elsõ olyan teljes év, amelyben a bank egyetlen új programot sem kezdett Oroszországban, összhangban a nemzetközi szankciókkal. A bank részvényes országai 2014 júliusában azt az "iránymutatást" adták, hogyaz EBRD Oroszországban egyelõre ne kezdjen új finanszírozási programokat. 

Ennek hatására már abban az évben a harmadára csökkent az Oroszországnak nyújtott EBRD-folyósítások összege: 2013-ban a bank 1,82 milliárd eurót, 2014-ben 608 millió eurót hagyott jóvá oroszországi programokra, tavaly pedig már egyetlen új oroszországi finanszírozást sem indított. 
Az EBRD-finanszírozások legnagyobb egyedi felvevõje korábban minden évben Oroszország volt,ám a bank szerdai ismertetése szerint 2015-ben és 2014-ben Törökország - ahol az EBRD öt éve kezdte meg tevékenységét - kapta a legtöbb EBRD-finanszírozást; a tavalyelõtti 1,39 milliárd euró után 2015-ben 1,9 milliárd eurót. Ukrajna volt tavaly a második legnagyobb felvevõ, csaknem 1 milliárd euróval.

79 millió euró Magyarországnak

A bank növelte magyarországi finanszírozásait is: 2015-ben négy programra összesen 79,1 millió eurót juttatott. Egy évvel korábban két magyar programra összesen 5,5 millió eurót adott a londoni pénzintézet.

Korábbi veszteségek

Egy évvel korábban az EBRD 568 millió eurós nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, elsõsorban az orosz és az ukrán gazdaság gyengeségébõl eredõ nem realizált eredményelemek miatt. Az volt a bank elsõ veszteséges éve a globális pénzügyi válság mélypontja óta. Az EBRD 2008-ról 602 millió eurós, 2009-rõl 746 millió eurós nettó veszteséget jelentett.

Elõször a görögöknek

Az EBRD tavaly nyújtotta elsõ finanszírozását Görögországnak, amely ideiglenes jelleggel, a jelenlegi tervek alapján 2020-ig lesz a mûködési országcsoport tagja. Az EBRD 2015-ben 250 millió euró értékben vásárolt részesedést a négy legnagyobb görög bankban, a görög bankrendszer stabilizálása érdekében.

Az EBRD különösen sikeresnek nevezte a tavalyi évet a kereskedelmi bankok nyújtotta társfinanszírozások szempontjából. A bank 2015-ben 40 programra összesen 2,3 milliárd euró pótlólagos finanszírozást mozgósított szindikált hitelkonstrukciók formájában; ez a legmagasabb éves szindikált hitelösszeg a pénzügyi válság kezdete óta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!