2024. április 24. Szerda, György.
 
A csok a növekedést is megtolhatjaForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-14 20:29:08
Az új családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok néhány tizeddel a gazdasági növekedésre is jótékony hatással lehet elemzõk szerint. A Concorde Értékpapírnál 2016-ra körülbelül 2 százalékos növekedést és a mostaninál erõsebb forintot várnak.

Az európai és az amerikai növekedéssel nincsen különösebb probléma, ugyanakkor Ázsiában és Dél-Amerikában – a fejlõdõ gazdaságok esetében – már lassuló tendenciák figyelhetõk meg - mondta Samu János, a Concorde elemzési üzletágának vezetõje egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

Javíthat az idén Európa

Forrás: AFP/Frank Rumpenhorst

Szerinte az eurózóna helyzete kulcskérdés lesz: az övezet az elmúlt évben kilábalt a recesszióból, és idén tovább gyorsulhat a GDP növekedése. A lakossági és a vállalati hitelek is szépen bõvültek, ígyaz európai növekedés viszonylag jó lehet”.

A kínai gazdaság jelentõsen lassult az elmúlt években – több mint 10 százalékról 6-7 százalékra csökkent a bõvülés üteme.

Drágult a kínai növekedés

A szakértõ szerint Kína hosszú távú gazdasági fejlõdését inkább az 1-2 százalékos ütem szolgálná, mert a növekedés finanszírozása a válság óta jelentõsen megugrott – a teljes finanszírozás/GDP mutató 1,5-rõl 3-4-re emelkedett. Összehasonlításképpen Magyarország esetében ugyanez a mutató 1 és 1,5 között mozog.

Magyarországon 2 százalékos gazdasági növekedést várnak 2016-bana Concorde-nál, amit jövõre – az uniós beruházások csökkenõ hatásának kiesésével – már 2,5 százalék körüli érték követhet.

Az idei költségvetésben 300-400 milliárd forintnyi mozgástér van, ennyivel tudnak sáfárkodni a döntéshozók. Ezt adósságcsökkentésre és/vagy új programok finanszírozására lehet fordítani: a szakértõ szerint az uniós források miatti lassuló hatást kompenzálhatja például az új csok bevezetése – e nélkül akár 1,8 százalékra eshet a bõvülés üteme.

Több százezren is élhetnek a családi otthonteremtési támogatással

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschläger

A GDP is örül a csoknak

A csokot akár több százezren is felvehetik Samu János szerint. Ha felmegy az új lakások építése 35 ezerre, az 1,5-2 százalékos hatással lehet a GDP-re, míga csok így összességében 0,1-0,3 százalékkal emelheti meg a magyar GDP-t.

Az államadósság 76 százalékra csökkent, de idén tovább mérséklõdhet: függõben van 550 milliárd forintnyi uniós támogatás, valamint sok függ az euró-dollár árfolyamtól is – ha minden jól alakul, 73-74 százalékra csökkenhet az államadósság.

A forint köszöni szépen, jól van

A dollár a fontosabb devizákkal szemben szinte kivétel nélkül erõsödött – a forint még a jobban teljesítõ devizák között volt. Szerinte a forintárfolyam kifejezetten alulértékeltnek tûnik minden tekintetben. Az elemzõ az idei évben erõsebb forintra számít, és szerinte

2016 végére az euróval szemben 305 forintra erõsödhet az árfolyam.

Móró Tamás vezetõ stratéga is azt emelte ki a forinttal kapcsolatban, hogy az tavaly az erõsebb devizákhoz tartozott. A forint rendkívül stabil nemzetközi összehasonlításban, egyáltalán nem mondható volatilisnek – azaz nagyon kis sávban mozog a többi devizához képest.

Az egyéb devizákhoz képest szûk sávban mozog a forint

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Szerinte a részvénypiacon jelentõs emelkedésre nem kell számítani. „A hazai részvénypiacon már beárazták a jó híreket, így jelentõs emelkedésre nem számítunk”, míg nemzetközi szinten, fõleg a fejlõdõ piacokon a nyersanyagárak, valamint az erõs dollár miatt vállalati csõdökrõl kaphatunk majd híreket.

Forradalom az olajpiacon

Az alacsony olajárak miatt összesenkörülbelül 450 milliárd dollárt buknak évente az olajexportáló arab országok,közölte Samu János. Szerinte az olajpiacon zajló forradalom részeként az exportõr országok külkereskedelmi és fizetési mérlegébõl hiányzik ez a 450 milliárd dolláros összeg, amelyet korábban megtakarításokra fordítottak.

Ezt az összeget úgy is fel lehet fogni, mintha egyfajta adó lenne, ami ha kiesik, más piaci szereplõket hoz helyzetbe – azaz több forrás marad a fogyasztásra. Ennek a szakértõ szerint összességében pozitív hatásai lesznek a világgazdaságra nézve – az olajexportáló országokra már kevésbé.

Csapdába kerültek a világ olajkitermelõi,hiszen mindenki szabadulna a már kitermelt olajtól, viszont az elemzõ szerint ezzel viszont maguk alatt vágják a fát, mert így csak tovább szorítják az árakat lefelé.

Annak, hogy 110 dollárról 50-re esett a hordónkénti nyersolaj ára, az Egyesült Államok növekedésére fél százalékos hatása lehet – ennyivel lehet nagyobb a GDP-növekedés. Az Európai Unióban ugyanez a hatás akár az 1 százalékot is meghaladhatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!