2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hamarosan PET-palackot fogunk bányászniForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-22 16:28:06

Az „Új mûanyag gazdaság: Gondoljuk újra a mûanyagok jövõjét” címû tanulmányt a brit World Economic Forum és az Ellen MacArthur Foundation állította össze. A dokumentum elkészítésében több mint negyven ember vett részt, köztük több iparág képviselõi, cégvezetõket is beleértve.

A tanulmányt megrendelõ, újrahasznosítással foglalkozó Recycling Technologies saját bevallása szerint azt szeretné elérni a kutatással, hogy a jövõbensemennyi mûanyag ne váljon szemétté”,a tanulmányban ehhez javasolnak rendszerszintû változásokat.

Nem is éri meg

A tanulmány szerint, bár a mûanyag csomagolások, palackok, dobozok fontos szerepet töltenek be a kereskedelemben és áruszállításban, sok cég nagyon alacsony hatékonysággal használja ezeket az eszközöket, ezzel õk is profitveszteséget szenvednek. A kutatók szerint az éventemûanyag csomagolásokra kiadott tõke 95 százaléka elveszik.Ez világszerte 80-120 milliárd dollár, amit a cégek lényegében szemét gyártására költenek el – nem is csak azokról a csomagolóanyagokról van szó, amelyeket a fogyasztók dobnak ki, a vállalatok maguk is sok mûanyagot egyszerûen kidobnak a gyártás során.

Újrahasznosításra összepréselt PET-palackok Magyarországon

Forrás: AFP/Ferenc Isza

A költségekbe még nem számoltuk bele azt a 40 milliárd dollárt, amit az ENSZ környezetvédelmi programja szerint a világgazdaságnak okoz a felgyülemlõ szemét tárolása vagy eltakarítása, illetve a hulladék által okozott ökológiai problémák.

Könnyebb visszaváltás

A szerzõk viszont úgy vélik, a cégek sokkal jobban járnának, ha a saját hulladékuk újrahasznosításába fektetnének. Mint írják, ennek egyik lehetõsége a visszaváltás lenne: ha a gyártók meg tudnának teremteni olyan csatornákat, ahol a fogyasztók könnyen visszajuttathatják a cégeknek a mûanyag szemetet (például palackokat), azzal a csomagolási költségek jelentõs része megtérülne.

Ezért azt javasolják, több cég és civil szervezet összefogásávalálljanak fel független koordináló szervek,amelyek megszerveznék az újrahasznosítás infrastruktúráját. A tanulmányban az Ellen MacArthur Foundation jelezte is, hogy részt venne egy ilyen kezdeményezésben, hajlandó lenne közvetíteni a felek között.

Több palack, mint hal

A tanulmány beszámol arról is, hogy néhány évtizeden belül a mûanyag - a hatalmas méreteket öltõ szemetelés miatt - szinteúgy lesz majd bányászható, mint a természetes nyersanyagok. Szerintük 2050-re a világ óceánjaiban, tömegüket tekintvemár több mûanyag hulladék (fõleg PET-palackok) lesz, mint hal.

PET-palackoból összeállított híd Temesváron, a Bega-csatornán

Forrás: Ecostuff Romania

Emiatt a jövõben külön iparág lehet a mûanyaghulladékok összegyûjtése és újrahasznosítása. Már csak azért is, mert jelenleg a mûanyagipar teljes mértékben a szén- és olajipartól függ. Az elõrejelzés szerint 2050-re már a világon kitermelt olaj 20 százalékát, a szénnek pedig 15 százalékát a mûanyagipar fogja felhasználni. Ez a növekedés nyilvánvalóan nem fenntartható, és el fog jönni a pillanat, amikoraz újrahasznosítás olcsóbb lesz, mint nyersanyagokat vásárolni a gyártáshoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!