2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Újra lesz magyar morfingyárForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-23 20:42:33
Új morfingyár építésébe kezd a hazai máktermeltetés területén meghatározó Neriva Pharma Kft. Abaújszántón - tudta meg az agrárszektor.hu.

A gyár a 2013-ban leállított tiszavasvári Alkaloida üzem szerepét veszi át, és lehetõvé teszi, hogy az ipari mák hazai termõterülete ismét 10 ezer hektár fölé emelkedjen - mondta a cég ügyvezetõ igazgatója, Szalka János.A beruházás összértéke meghaladja az 5 milliárd forintot,az üzem éves kapacitása pedig 15 ezer tonna máktok feldolgozását teszi majd lehetõvé. A Neriva Pharma Kft. saját õszi és tavaszi mákfajták kifejlesztésén is dolgozik, stratégiai terveink között szerepel egy növénynemesítõ állomás létrehozása Magyarországon.

Exportpiacon

Az Alkalodia Vegyészeti Gyár Zrt. kivonulása után a Mákszövetség támogatásával és új piacok keresésével mintegy háromezer hektáron folytatták tovább a termelést. Jelenlegi termeltetõ partnerünk a Neriva Pharma Kft., amelyen keresztül a máktokot exportpiacokon értékesítik.

Gyógyszeralapanyag-gyártás

A több lábon állás létfontosságú a vállalat számára, ezért a már mûködõ máktermeltetés mellett a gyógyszeralapanyag-gyártás is szerepel a stratégiai terveik között.Jelenleg egy magyarországi morfingyár létrehozását készítik elõ Abaújszántón,amelynek építése hamarosan meg is kezdõdhet - mondta Szalka János. A extrakciós üzem kémiai-technológiai kivitelezési terveinek elkészítése, illetve hatósági engedélyezési eljárása folyamatban van - írja az agrárszektor.hu.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!