2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
50-60 ezer pár kérheti a 10+10 milliótForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-25 21:35:58
Nincs elég szakképzett munkaerõ ahhoz, hogy gyorsan felhúzzák a szükséges csokos lakásokat. Emiatt eleinte gyorsan emelkednek majd az árak. Amikor pedig már teljes gõzzel pörög az építõipar, de a kereslet már alábbhagy, nagy összeomlás jöhet. A Költségvetési Felelõsségi Intézet Budapest elemzése szerint a visszaélések kockázata is nagy. Összesen 50-60 ezer pár élhet majd a kedvezménnyel. A szabályozási kiskapuk miatt sokan befektetési céllal vagy más ügyeskedõk megbízottjaiként igényelhetik.

Lassan készülhetnek el a csokos lakások. A kereslet ezért a program elején jócskán a kínálat fölött alakulhat, így a lakások drágulására számít a Költségvetési Felelõsségi Intézet Budapest (KFIB). Azért sem lehetséges, hogy gyorsan felépüljenek a szükséges ingatlanok, mert az építõiparban hasznos szakmákból így is hiány van.

Évi 15-20 ezer lakás

Az intézet szerint a csok és az áfacsökkentés miatt 80-85 ezer ember kaphat munkát, de csak ennek töredéke, mintegy 11 ezer lehet képzetlen munkaerõ. Az építkezések felfutása alatt 0,7 százalékkal nõhet a magyar GDP, de ez a hatás ideiglenes – derül ki az elemzésbõl.

A szakemberhiány miatt évi 15-20 ezer új lakás épülhet, így sokára juthat minden csokos család lakáshoz. A legmagasabb támogatást igénylõ családok számát 50-60 ezerre becsüli a KFIB.

Sokáig tart, amíg felépülnek a csokos lakások

Forrás: Ingatlan.com

Az áfacsökkentés ugyan 17 százalékkal csökkenhetné az új lakások árát, de a plusztámogatások miatt +10 millió forinttal a zsebükben az emberek egy átlagos lakásért 42 százalékkal is többet ki tudnak fizetni.

Az, hogy miként alakulnak az ingatlanok árai, attól függ, hogy a vevõk és az eladók megegyezésén múlik. Kezdetben, amíg kevés lakás van a piacon, a beruházók diktálhatják az árakat, ebben az idõszakban zsebre tehetik a támogatás nagy részét. Az árak csak akkor csökkenhetnek, amikor a többség már megvette a lakását a támogatásból – írja a KFIB az elemzésében.

Egy ideig a kivitelezõk kaszálnak a csokból

A csökkenõ áfa és a csok összegének nagy részét is a kivitelezõk vihetik el még pár évig. A gyors felfutás után azonban akár le is zuhanhatnak az árak.

Az program – áfacsökkentéssel, csokkal és kamattámogatással – idén 52, jövõre 67, utána 85, 2019-ben 104, 2020-ban pedig 113 milliárd forinttal terhelheti a költségvetést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!