2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Olcsóbb lett a sertéshús az áfacsökkentés utánForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-27 20:17:41
A meghatározó kiskereskedelmi láncoknál csökkent a sertés tõkehúsok ára az áfacsökkentésnek köszönhetõen, a kisebb kereskedelmi cégeknél, hentesüzletekben azonban még nem mindenhol.

Czerván György, Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelõs államtitkára  a sertés tõkehúsok áfájának mérséklésérõl - január elsejétõl 27-rõl 5 százalékra - elmondta, hogy a felkért ágazati érdekképviseletek és háttérintézmények beszámolói szerint az elsõ tapasztalatok összhangban vannak a várakozásokkal. A meghatározó kiskereskedelmi láncok érvényesítették az árakban az alacsonyabb áfát, a nagyobbak a szokásos forgalmukhoz képest növekedést tapasztaltak.

Kisebb boltokban nem mindenhol

A kisebb kereskedelmi cégeknél, hentesüzleteknél még nem mindenhol tapasztalható a fogyasztói árak csökkenése, aminek részben oka lehetett, hogy volt némi félreértés abban, mely termékekre vonatkozik az áfacsökkentés, de idõközben ez már egyértelmûvé vált - tette hozzá.

A kiskereskedelmi láncok együttmûködnek a kormányzati döntés végrehajtásában - hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, hogy a kormány figyelemmel kíséri az áfacsökkentés következményeit azért is, mert más ágazatok részérõl is komoly az igény a lakosság, illetve az ágazat számára egyértelmûen kedvezõ döntések meghozatalára. Ennek azonban feltétele, hogy az erõfeszítések ténylegesen megjelenjenek a lakosságnál a fogyasztói árakon keresztül - fûzte hozzá.

Így néz ki egy sertés az áfa szempontjából

Forrás: Origo

Orosz András, a Tesco-Global Áruházak Zrt. marketing vezetõje hangsúlyozta, a változás jelentõs fogyasztóiár-csökkentést tett lehetõvé, és nagyban segíti a szektor fehérítését. Megjegyezte azt is, hogy a minisztériummal, a kormányzattal együttmûködésben idõben fel tudtak készülni.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a fogyasztási szokások változásához több idõ kell. Az elsõ három hét azt mutatja, hogy közel harmadával nõtt ezeknek a tõkehúsoknak a forgalma az elmúlt év azonos idõszakához képest - mutatott rá.

A csirke is népszerû

Orosz András arra is felhívta a figyelmet, hogy az elsõ hetek nem igazolták azt a félelmet, hogy a baromfihús forgalma csökkenni fog. Az elsõ három hét közel 10 százalékos növekedést hozott.A következõ hetek-hónapok természetesen az elemzésekkel telnek majd, de az elsõ jelek mindenképpen biztatóak - mondta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!