2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 
Ne higgyen mindegyik lázmérõnekForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-28 19:28:41
Elkeserítõ az eredménye a lázmérõtesztnek. A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség szerint a tesztalanyokon ülõ helyzetben 3-3 percig tesztelték a hõmérõket és mind más és más számot mutatott.

A téli idõszakban általában többször vagyunk betegek, mint nyáron, így gyakrabban kerül elõ a fiókból a lázmérõ. Mivel a higanyos fajta már nem kapható, digitálissal kell mérnünk magunk vagy ápolásra szoruló családtagunk hõmérsékletét.

A láz 38 foknál kezdõdik

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség több panaszt kapott már lázmérõügyben. Most a digitális lázmérõket nézték meg: patikákban, drogériákban kapható márkák közül választottak ki nyolc terméket. Beszereztek hajlékony végût, és 10 másodperces merést ígérõt is, valamint egy higanyos mérõre emlékeztetõ darabot is, mely galliummal mér, szintén a hõtágulás elve alapján.

Inkább a hagyományos lázmérõt javasolják az orvosok

Forrás: AFP/SPL

A vizsgálat során a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a lázmérõk mérési eredményei mennyire térnek el egymástól, illetve a hagyományosnak tûnõ fajtától.

A tesztalanyon összesen kilenc lázmérõt (hét digitális, és két hõtágulásos, higanyos és galliumos) próbáltak ki egymás után. A tesztalany ülõ helyzetben, mozgás nélkül használta valamennyi hõmérõt 3-3 percig, ügyelve arra, hogy fizikai aktivitás ne befolyásolja az eredményeket. A nem digitális lázmérõket pedig lerázták 35,5 Celsius-fok alá.

Lázmérõket tesztelt a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség

Forrás:Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség

Az eredmény elkeserítõ"– írta a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség. A mérések ugyanis megegyeztek a korábbi fogyasztói panaszokkal. Ugyanazon lázmérõt többször használva ritka, hogy a mért számok egymással megegyeznek. Gyorsmérési (10 mp) funkcióval rendelkezõ lázmérõknél a 10 másodpercnél mért érték jelentõsen elmaradt a hagyományos eszközzel mérttõl.

Gyerekek orvosi vizsgálaton lázmérésre várva (képünk csak illusztráció)

Forrás: AFP/RIA Novosti/Igor Zarembo

Az eredmények rendkívül széles skálán szóródnak. A legmagasabb értéket a higanyos lázmérõ adta, ismételt mérés esetében is (36,9 °C), legalacsonyabbat pedig a Juva Pharma (36,1 °C).

Ez 0,8 Celsius-fokos eltérést jelent.

A folyadékos hõtágulágulás elvén alapuló, a higanyos lázmérõre hasonlító galliumos mérõeszközön (Geratherm) mért szám (36,8 °C) esett a legközelebb a higanyos mérési eredményéhez, tehát a szakemberek inkább ennek a használatát javasolják a már nem kapható higanyos hõmérõk helyett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!