2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A használt lakás maradt a slágerForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-30 15:43:38

Folytatódott a lakáspiaci forgalom élénkülése tavaly az elsõ kilenc hónapban, az eddig feldolgozott 84 ezer adásvételi szerzõdés 17 százalékkal több az elõzõ év azonos idõszakában megkötöttnél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal honlapjáról.

A növekedést a használt lakások adásvétele generálta, az új lakások értékesítése továbbra is stagnált. Tavaly január-szeptemberben 1800 újlakás-értékesítést regisztráltak, ami a 84 ezer eladott lakásnak csak két százaléka.

A KSH adatai szerint a használt lakások árainak 2014 elsõ negyedéve óta tartó emelkedése a tavalyi harmadik negyedévben megtorpant, az árindex a második negyedévhez képest 0,4 százalékkal csökkent. A tavalyi elsõ két negyedév áremelkedése miatt azonban az árak szintje így is jelentõsen meghaladta a bázist, a harmadik negyedévben egy átlagos használt lakás 11,2 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban.

Az új lakások áremelkedése a tavalyi elsõ három negyedévben folyamatos volt, a harmadik negyedévben 10,5 százalékkal került többe egy új lakás, mint egy évvel azelõtt. Tavaly január-szeptemberben a használt lakások 30 százalékát Budapesten, további 23 százalékát a megyeszékhelyeken értékesítették.

A fõvárosban az eladott lakások mintegy háromnegyede többlakásos társasházakban, további csaknem ötöde lakótelepeken volt, itt a családi házak a forgalom 8 százalékát sem tették ki. A megyeszékhelyeken a társasházi lakások adják az értékesítések 58 százalékát, itt a lakótelepek és a családi házak aránya magasabb, 22, illetve 20 százalék volt.

A kisebb városokban már többségében, 55 százalékban családi házak cseréltek gazdát, míg a községek lakáspiacán lényegében a családi ház az egyetlen elérhetõ lakástípus.

A nagyvárosi eladások súlyának növekedésével párhuzamosan a családi házak lakáspiaci részesedése a válság kezdete óta folyamatosan csökkent, 2008-2009-ben még minden második eladott lakás családi házban volt, 2015-ben ez az arány már csak 40 százalékot ért el. Az eladott lakótelepi panellakások országos aránya 12,5 százalék volt.

Tavaly az elsõ három negyedévben az eladott használt lakások átlagos ára 11,1 millió forint volt, 800 ezer forinttal több, mint 2014-ben.

Az eladott lakások átlagára Budapesten 1,8 millió forinttal nõtt, így egy használt lakás átlagos ára 16,3 millió forintra emelkedett. Ugyanez az érték a megyeszékhelyeken 10,1, a városokban 9,2, míg a községekben 6,1 millió forint volt, mindegyik kategóriában meghaladja az egy évvel korábbit.

Az általános emelkedés ellenére az árak csak Budapesten haladták meg a 2008. évi szintet, a többi településen még az alacsonyabb, 2010-re jellemzõ értéktõl is elmaradtak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!