2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A baromfitenyésztõk is áfacsökkentést akarnakForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-02 20:32:34
A sertés- és a baromfihús kiegészítõ termékek, mint a zöldség és a gyümölcs, nem igazságos, ha az egyiknek alacsonyabb az áfája, állítja a Baromfi Terméktanács. Egy adókulcsra van szükség, és a fogyasztóknak kell eldönteniük, melyik terméket választják.

A baromfihúsok áfacsökkentése mellett érvelt a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke a közmédia mûsorában. Csorbai Attila hangsúlyozta, a sertéshús és a baromfifélék helyettesítõ termékek, ezért nem lehet csak az egyik esetében jelentõsen változtatni az áfatartalmat, mert az kedvezõtlenül hathat más ágazatokra. Csorbai Attila megemlítette, hogy a gyümölcsök és zöldségek esetében sincs eltérõ adókulcs.

Jöhet a csirkeáfa-csökkentés

Felidézte, tavaly tavasszal Orbán Viktor miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy megérti a baromfiágazat problémáját, ugyanakkor a költségvetés helyzetével indokolta, hogy nem volt lehetõség mindkét termék áfacsökkentésére. A terméktanács elnöke szerint a sertéságazat egyfajta tisztulási folyamata után a baromfiágazat is sorra kerülhet.

A fogyasztónak kell döntenie

Kifejtette, a helyettesítõ termékeknél egy adókulcs szükséges, és a fogyasztónak kell eldöntenie, hogy melyik terméket választja. Statisztikák szerint a magyar lakosság évente fejenként 34-35 kilogramm baromfihúst fogyaszt, ami tavaly még megelõzte a 32-33 kilogramm sertéshús-fogyasztási átlagot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!