2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Tíz munkavállalóból hatan spórolnak ma MagyarországonForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-02 20:51:21
A magyar munkavállalók 60 százaléka spórol többek között a nyugdíjas évekre is, ugyanakkor az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezõk aránya csak 22 százalékos, derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége januári kutatásából.

A munkával rendelkezõ magyarok 60 százaléka takarékoskodik valamilyen módon, kifejezettennyugdíjcélú megtakarítása csak a megkérdezettek 33 százalékának van,és 22 százalékos az önkéntes nyugdíjpénztári számlával rendelkezõk aránya, közölte a szövetség.

Nem a nyugdíjas évek áll az elsõ helyen

Általánosságban a megtakarítási célok között az idõs korra való spórolás nem feltétlenül prioritás, a munkavállalók többsége fontosabbnak tartja a lakhatást, egészségügyi vagy tanulmányi kiadásokra történõ megtakarítást.

„Az, hogy tízbõl hatan takarékoskodnak, de kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással csak egyharmaduk rendelkezik, egyértelmûen jelzi, hogyaz önkéntes nyugdíjpénztári tagok köre még számottevõen növelhetõ”– értékelte az eredményt Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke.

A szja-csökkentés hatása

A Pénztárszövetség friss kutatásából az is egyértelmûen kiderült, hogy a pénztári megtakarítások bõvítésében a személyi jövedelemadó kulcsának 15 százalékra történõ csökkenése is komoly szerepet kaphat.

„Az adókulcs mérséklésébõl adódó bérnövekménnyel kapcsolatban minden második válaszadó elképzelhetõnek tartja, hogy nyugdíjcélra fordítsa azt. Körükben 19 százalékos azoknak az aránya, aki az szja-csökkentésbõl származó többletet biztosan a nyugdíjpénztári számlájára utalnák” – mondta Kravalik Gábor.

A munkáltató nélkül nehéz

A felmérés szerint a válaszadók 32 százaléka lépne be önkéntes nyugdíjpénztárba vagy növelné a pénztári befizetéseit, ha kapna munkáltatói hozzájárulást. 27 százalékos azoknak az aránya, akik jelenleg nem rendelkeznek önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, de,ha a munkaadója adna támogatást, akkor belépnének.Az önkéntes nyugdíjpénztári tagoknak pedig 53 százaléka többet fizetne a munkáltatói hozzájárulás eredményeként.

„Fontos eredménye a felmérésnek, hogy a válaszadók megtakarítási hajlandósága magasabb lenne, ha béremelésbõl növelhetnék a munkavállalók a nyugdíjcélú megtakarításaikat” – mondta Kravalik Gábor. A kutatás eredményei a szövetség szerint egyértelmûen azt mutatják, hogy a munkaadók szerepe fontos a kiszámítható jövõ tervezésben, a felelõs munkáltató figyelemmel van a munkavállalója jövõbeni helyzetére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!