2018. május 24. Csütörtök, Eszter.
 
Tíz munkavállalóból hatan spórolnak ma MagyarországonForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-02 20:51:21
A magyar munkavállalók 60 százaléka spórol többek között a nyugdíjas évekre is, ugyanakkor az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezők aránya csak 22 százalékos, derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége januári kutatásából.

A munkával rendelkező magyarok 60 százaléka takarékoskodik valamilyen módon, kifejezettennyugdíjcélú megtakarítása csak a megkérdezettek 33 százalékának van,és 22 százalékos az önkéntes nyugdíjpénztári számlával rendelkezők aránya, közölte a szövetség.

Nem a nyugdíjas évek áll az első helyen

Általánosságban a megtakarítási célok között az idős korra való spórolás nem feltétlenül prioritás, a munkavállalók többsége fontosabbnak tartja a lakhatást, egészségügyi vagy tanulmányi kiadásokra történő megtakarítást.

„Az, hogy tízből hatan takarékoskodnak, de kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással csak egyharmaduk rendelkezik, egyértelműen jelzi, hogyaz önkéntes nyugdíjpénztári tagok köre még számottevően növelhető”– értékelte az eredményt Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke.

A szja-csökkentés hatása

A Pénztárszövetség friss kutatásából az is egyértelműen kiderült, hogy a pénztári megtakarítások bővítésében a személyi jövedelemadó kulcsának 15 százalékra történő csökkenése is komoly szerepet kaphat.

„Az adókulcs mérsékléséből adódó bérnövekménnyel kapcsolatban minden második válaszadó elképzelhetőnek tartja, hogy nyugdíjcélra fordítsa azt. Körükben 19 százalékos azoknak az aránya, aki az szja-csökkentésből származó többletet biztosan a nyugdíjpénztári számlájára utalnák” – mondta Kravalik Gábor.

A munkáltató nélkül nehéz

A felmérés szerint a válaszadók 32 százaléka lépne be önkéntes nyugdíjpénztárba vagy növelné a pénztári befizetéseit, ha kapna munkáltatói hozzájárulást. 27 százalékos azoknak az aránya, akik jelenleg nem rendelkeznek önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, de,ha a munkaadója adna támogatást, akkor belépnének.Az önkéntes nyugdíjpénztári tagoknak pedig 53 százaléka többet fizetne a munkáltatói hozzájárulás eredményeként.

„Fontos eredménye a felmérésnek, hogy a válaszadók megtakarítási hajlandósága magasabb lenne, ha béremelésből növelhetnék a munkavállalók a nyugdíjcélú megtakarításaikat” – mondta Kravalik Gábor. A kutatás eredményei a szövetség szerint egyértelműen azt mutatják, hogy a munkaadók szerepe fontos a kiszámítható jövő tervezésben, a felelős munkáltató figyelemmel van a munkavállalója jövőbeni helyzetére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!