2024. április 24. Szerda, György.
 
A zöldségágazat majdnem felét elviszi a feketegazdaságForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-04 19:24:23
A zöldség-gyümölcs ágazat jelenleg az egyik legfertõzöttebb az áfakiesések tekintetében, a szakmaközi szervezet alelnöke szerint az adó 5 százalékra csökkentése ezen sokat segítene.

Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogya zöldség-gyümölcs ágazatban a becslések szerint átlagosan 40 százalék körüli a feketegazdaság aránya,ami mintegy 60-70 milliárd forint kiesést jelent a költségvetésnek.

Tízmilliárdokat emészt fel a feketegazdaság

Forrás: AFP

„A legálisan mûködõ õstermelõk, családi gazdaságok és termelõi szervezõdések mûködése veszélybe került. A tejágazathoz hasonlóan itt is körhintacsalásról beszélhetünk.Sokan számla nélkül vásárolják fel a termékeket,amit aztán számlával adnak el akár közvetlenül gyári felhasználásra. Sok esetben még vissza is igénylik az áfát ezek után” – mondta a lapnak Csizmadia György.

Az áfacsökkentés segíthet

A szakmaközi szervezet alelnöke szerint az elektronikus közúti áruforgalom-ellenõrzõ rendszer csak az import helyzetén javított. A szakértõ úgy vélte, az áfa 5 százalékra csökkentése után már nem lenne értelme a trükközésnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!