2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Fizetni kell a hanyagságért. Mutatjuk, hogy mennyitForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-07 21:29:36
Február 15-tõl változnak a tûzvédelmi elõírások megszegéséért kiszabható bírságtételek. A minimum összegek csökkennek, néhány szabálysértés maximális bírsága azonban számottevõen emelkedik, de ezeket nem kell majd halmozottan kiszabni, mint korábban. Tûzvédelmi bírság járhat például azért, ha valaki nem hagy elég szabad helyet a folyosón. A bírságokat a társasházak ki szokták fizettetni a gondatlan lakókkal.

Gyakori látvány a társasházak folyosóin a bicikli, a kornyadozó cserepes növény, az ideiglenesen pár évre ott felejtett kartondoboz, a „legközelebb levisszük" mottóval kirakott szemeteszsák. A pincékben, a padlásokon és a tárolókban gyakran a hárommal ezelõtti lakó kilencvenes évek végén divatból kiment ruhái porosodnak.

Mindezekért a tûzvédelmi hatóság (azaz a katasztrófavédelem) bírságolhat,de február 15-tõl kisebb összegre, mint korábban.

Lehet a folyosóra pakolni, de csak módjával

Természetesen önmagában nem szabálytalanság kirakni valamit a folyosóra, a lépcsõházba, vagy a tárolóba. De a menekülési útvonalakat legalább 110 centi szélességben (2015. március 5-e után épült ingatlanoknál 120 centi szélességben) szabadon kell hagyni. A padlásokon is lehet lomokat tárolni, de csak bizonyos mennyiségben.

Február 15-tõl éppen a menekülési utak leszûkítéséért vagy lezárásáért kiszabható bírságok maximuma emelkedik.Viszont a katasztrófavédelemnek nem kell majd minden egyes leszûkített pontért bírságolnia, vagyis a bírságok nem fognak halmozódni. Az alábbi grafikonon összegyûjtöttük néhány tûzvédelmi bírság maximális összegét február 15. elõtt és után (a teljes lista itt elérhetõ).

Nem a pénzbehajtás a cél

A katasztrófavédelem 2015-ben 829 tûzvédelmi ellenõrzést végzett társasházakban, és 844 szabálytalanságot talált (egy házban nyilván több is lehet), tudta meg az Origo a szervezettõl. A katasztrófavédelem célja az ellenõrzésekkel nem az, hogy bírságokat szabjon ki, mindig a fokozatosság elve szerint járnak el, közölték. Amikor lehet, csak figyelmeztetnek vagy köteleznek, amúgy pedig a jogszabályilag meghatározott keretösszegeken belülcsak akkor szabnak ki magas bírságot, ha súlyosbító körülményeket találnak. 

Emberéletek múlhatnak rajta

A tûzvédelmi szabályok az emberek biztonságát szolgálják, hangsúlyozta a katasztrófavédelem. Ha egy épületben tûz van, a füst miatt a folyosón hagyott tárgyak nagyon balesetveszélyesek lehetnek.A tûzcsap semmit sem ér, ha egy szabálytalanul beépített rács miatt nem lehet hozzáférni.Emberéletek múlhatnak azon, hogy a tûzoltóautó meg tud-e állni a ház elõtt (a felvonulási területen, amit mindig szabadon kell hagyni).

Korrekt ellenõrzések

A katasztrófavédelem korrektül szokott eljárni az ellenõrzéseken, mondta az Origónak Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelõk Országos Szakmai Szövetségének (MTOSZSZ) elnöke.Jellemzõen pár tízezres bírságokat szoktak kiszabni,nagy bírságról nem tud, az összeg csak akkor szalad el, ha egy társasházban nem hárítják el a problémát, ezért újra és újra bírságot kapnak. Illetve a szabálytalanság megszüntetése, például egy rossz helyre beépített rács elbontása lehet drága.

Kisebb összeget is kiszabhatnak

A bírságok átalakítására éppen azért van szükség, hogy a tûzvédelmi hatóságnak nagyobb mozgástere legyen, differenciáltabban és a szabályszegés súlyához jobban igazodva tudja megállapítani a bírságokat, indokolta a módosításokat a Belügyminisztérium. Ezértcsökken sok szabálytalanság esetében a kiszabható alsó összeg,és ezért tûnnek el azok a tételek, amelyeket a katasztrófavédelemnek kötelezõen darabonként ki kell szabni, például a kijáratok leszûkítésénél.

Ezeknek a bírságoknak a maximuma cserébe emelkedik. Az alábbi táblázatban összegyûjtöttük, mennyivel csökken néhány bírság minimuma:

Kifizettetik a lakóval

A bírságot egyébként, ha lehet, a társasházak ki szokták fizettetni azzal a lakóval, aki miatt kapták. Igazságtalan lenne, ha egy folyosón hagyott doboz miatt minden lakónak fizetni kellene, nem csak annak, aki odatette, mondta Kaplonyi György.

A szabályokat pedig nemcsak azért kell betartani, mert bírságolhatnak érte, itt tényleg a lakók biztonságáról van szó, ráadásulegy társasházban is rendnek kell lenni”– véli a MTOSZSZ elnöke.

Sok a gazdátlan lom

A legnagyobb problémát Kaplonyi György szerint a lomok jelentik. Az évek során csak gyûlnek a lakók által megvásárolt termékek kartondobozai a tárolókban, pincékben, padlásokon. Aztán lomtalanításkor vagy kidobják, vagy nem.

A lakások gazdát cserélnek, sok lomról már nem is tudni, kié lehet. Persze el lehetne szállíttatni a gazdátlan holmit, de az pénzbe kerül, a lakók pedig nem veszik jó néven, ha a közös képviselõ azzal áll eléjük, hogy mennyi pénz ment el erre.

A tûzcsapot nem szabad ráccsal elzárni

Fotó: Origo

Megismertetni és megtartatni

Az új tûzvédelmi szabályok közül leginkább az okoz fejtörést a közös képviselõknek, hogy a tûzvédelmi szabályzatot nem csak hogy meg kell csináltatni, de meg kell ismertetni a lakókkal, és be is kell velük tartatni.

Vannak olyan házak, ahol a közös képviselõ másolatban szeretné kiosztani a lakók közt a szabályzatot,de sok lakó nem örül, hogy erre is pénzt kell költeni a ház költségvetésébõl, vagyis a befizetett közös költségbõl.

Nincs rá bírság

Ami pedig a szabályok betartatását illeti, a közös képviselõknek nincsenek eszközeik arra, hogy betartassák a tûzvédelmi szabályokat. Igaz, nincsen szabálysértési bírság se a szabályzat megismertetésének elmulasztására, se a szabályok megtartásának elmulasztására. Úgyhogyegy közös képviselõt vagy társasházkezelõt sem fognak megbírságolniazért, mert nem tartatta be a szabályokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!