2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Olyanok is kértek széntámogatást, akiknek nem is volt szénkályhájukForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-09 12:13:47
Ki, miért kapott vagy nem kapott széntámogatást: a roma vezetõ elfogadta a polgármester válaszát.

Ennyien még talán soha sem voltunk falugyûlésen! – kaptunk el szófoszlányokat a mûvelõdési ház nagyterme széksoraiban ülõk beszélgetéseibõl. Közel kétszázan zsúfolódtak össze csütörtök este, hogy meghallgassák Vig Szilárd polgármesternek az önkormányzat gazdálkodásáról és a település fejlõdésérõl szóló beszámolóját. És mivel közmeghallgatásról is szó volt, sokan szerettek volna kérdezni az alkalomra magyaros öltözékben megjelent, 2014 õszén megválasztott, tõsgyökeres konyári, fiatal polgármestertõl.

 

Tisztelet az elõdöknek

Kiemelte: 2015-ben önállóvá vált a polgármesteri hivatal, az óvoda és a családsegítõ is. Majd a falubeliek sokasága számára fontos közmunkaprogramra tért át. – Az új településvezetésnek fõ célja, hogy az értelmetlen és haszontalan munka helyett értékteremtést végezzenek az emberek – indított az irányváltással, majd megtudtuk, hogy fóliában és szabadföldön egyaránt termesztenek növényeket, cirkot, burgonyát, paprikát, de az arra kialakított helyen tenyésztenek malacokat és nyulakat is. Mi több, készítenek cirokseprût és megõrlik a fûszerpaprikát. Az idén több embert foglalkoztatnának, nagyobb területet vonnak mûvelés alá, és új gépeket is beszereznének. A mezõgazdasági mellett ugyancsak közmunkában tartják rendben a belterületi utakat, árkokat, mûködik a képzési rész és a helyi sajátosságok program is. Kiderült az is, hogy a 373 millió forint bevétel és a 369 millió forint kiadás mellett stabil a község költségvetése. A tervekrõl is szó esett: konyhát, tájházat, tornatermet szeretnének döntõen pályázati pénzekbõl, és talán 2017 tavaszán elkezdõdhet a szennyvízelvezetõ-rendszer és tisztítómû építése.

A közbiztonság terén kitért az 5–30 ezer forintos nyomravezetõi díjra, amelyet az kaphat, aki bûncselekményekrõl érdemi információval segíti a rendõrséget. – Szociális támogatást azok az emberek kapnak, akik szegénységben, segély vagy támogatás nélkül felnevelték gyerekeiket, példát adva ezzel a mai szülõknek. Becsüljük meg õket – fogalmazott zárszavában a polgármester, aki nagy tapsot kapott a jelenlévõktõl.

 

Feltételek és a széntámogatás

– Nagy Tamás vagyok, a roma nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese. Sokak megkeresése után kérdezem, miként lehet az, hogy büntetett elõéletû is kaphatott széntámogatást, holott az igénylési feltételekbõl kiderült, ilyen ember nem juthat támogatáshoz. Tudom, többen emiatt nem merték beadni a kérvényt. Ha megvoltak a kritériumok, miért nem tartották be? – vetette fel a roma vezetõ, aki feltette azt a kérdést is, hogy minek a kritériumok, ha nem tartják be. Az ügy elõzménye, hogy a polgármester szórólapon tájékoztatta a konyáriakat a 3 millió forintnyi széntámogatás elosztásának módjáról. „Ha túligénylés lesz, akkor a támogatásokat azok kaphatják, akik önhibájukon kívül kerültek hátrányos helyzetbe, betartják a közösségi együttélés szabályait, gyermekeiket rendesen nevelik.” – írtuk.

– 194 kérelem érkezett, 180-an kaphattak – reflektált Vig Szilárd. – Egy helyrajzi számról több háztartás is igényelt támogatást, és olyanok is kértek, akiknek nem volt széntüzelésre alkalmas kályhájuk, továbbá feltétel volt a konyári lakhely. A döntéskor figyelembe vettük, hogy a kérelmezõ, a családja betartja-e az együttélés szabályait: ne legyenek garázdák, tisztán tartják-e a gyerekeket, és ne viselkedjenek tiszteletlenül a felnõttekkel. A szülõknek a gyerekeivel szemben vannak kötelezettségeik. A be nem adott kérelemrõl pedig nem tudtunk dönteni. A beadványok elbírálása jogszerû és törvényes volt. A döntés ellen fellebbezni lehetett volna a képviselõ-testületnél vagy a bíróságon. Ilyen nem érkezett – mondta a polgármester, aki válaszában emlékeztetett, az igénylés feltételeirõl minden konyárit szórólapon tájékoztatott, a leírtakat pedig értelmezni kellett volna. Vig Szilárd válaszát elfogadta Nagy Tamás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!