2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Látják az eredményét a sertéshús áfacsökkentésénekForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-09 18:39:27
Megfelelõ eredményt hozott a sertés tõkehús áfájának év elejei 5 százalékra csökkentése. Nõtt a forgalom, az ágazat azonban így is nehezen tud versenyezni az orosz embargó miatt olcsó nyugat-európai importtal a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint.

Németh Antal, a VHT elnöke szerint az elsõ havi tapasztalatok alapján, a múlt év januárjához viszonyítva 15-20 százalékos forgalomnövekedés volt a sertéshúsoknál. A forgalom emelkedése a kereskedõk tájékoztatása szerint alapvetõen nem befolyásolta a más termékek iránti vásárlói keresletet. Hozzátette: a forgalomnövekedésnemcsak a húsiparnak jelent többlettermelési és értékesítése lehetõséget, hanem az állattartóknak is, így nõ az élõállatok iránti igény.Menczel Lászlóné, a VHT titkára elmondta, hogy az orosz embargó miatt felhalmozódott és eladhatatlan nyugat-európai készletek most a kedvezõ értékesítési lehetõség miatt részben Magyarországon kerülhetnek értékesítésre. Az utóbbi napokban különösen Spanyolországból érkezett a magyar piacra irreálisan alacsony áron tõkehús. Ezért az áfa csökkentésének kedvezõ hatását a magyar állattartók csak részben tudják kihasználni.

Olcsó húsnak híg a leve

Felhívta a figyelmet: hiába tudja a fogyasztó, hogy olcsó húsnak híg a leve, van igény ezekre a sertéshús féleségekre. Ez a jelenség több esetben átmeneti, de az ismert túltermelési helyzet nehézségei miatt akár hosszabb ideig is fennállhat. Úgy vélte, ezért a magyar sertéságazat védelmében különösen fontos a vásárlók tájékoztatása, a tudatosság erõsítése, hogya belföldi származású sertéshús az, ami biztosan nyomon követhetõ és garantáltan biztonsággal fogyasztható.Az áfa csökkentésének hatására a fogyasztói árak 15-20 százalékkal estek a sertés tõkehúsok esetében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!