2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Aláírták a nyertes cégek a szénhidrogén-koncessziós szerzõdéstForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-16 08:37:18
Nyolc területre kötötte meg a szerzõdést a 2015 áprilisában közzétett bányászati koncessziós pályázatokon jogosultságot nyert négy céggel a nemzeti fejlesztési miniszter – tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfõn az MTI-t azzal, hogy már valamennyi cég aláírta a koncessziós szerzõdést.

A közlemény szerint a tárca vezetõje a minõsítõ bizottságok értékelése és javaslata alapján döntött a harmadik körben meghirdetett bányászati koncessziós pályázatok nyerteseirõl tavaly novemberben.

Szénhidrogén-kutatásra, -feltárásra és -kitermelésre szerzõdött az O&GD Central Kft. Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa területekre, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Battonya-Pusztaföldvár észak és Dány területekre, a HHE Group Kft. Lakócsa, míg a hazai koncessziós tenderen elsõ alkalommal résztvevõ Panbridge Hungary Zrt. Püspökladány területre.

A szénhidrogén-koncessziók idõtartama a szerzõdés hatályba lépésétõl számított húsz év, amely egy alkalommal, legfeljebb tíz évvel újabb pályázat kiírása nélkül is meghosszabbítható.

A nyertes pályázók a megkötött szerzõdések alapján összesen nettó 2,86 milliárd forint koncessziós díj befizetését vállalták – közölte az NFM.

A tárca tájékoztatása szerint a visszafogott nemzetközi beruházási aktivitás mellett a magyarországi szénhidrogén-koncessziós lehetõségek iránti fokozott érdeklõdés fontos eredménynek tekinthetõ. A harmadik körben kiírt pályázatokra több ajánlat érkezett, mint az elsõ két fordulóban összesen. A tendereken olyan nagy iparági és szénhidrogén kutatási-termelési tapasztalattal bíró cégek is megjelentek a pályázók között, amelyek Magyarországon korábban nem rendelkeztek érdekeltséggel.

A minisztérium újabb bányászati koncessziók meghirdetését tervezi 2016 elsõ felében – áll a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!