2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hétfõn jelenik meg az OTP Társasházi PályázataForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-20 00:02:03
Megújult tartalommal és megnövelt keretösszeggel indítja útjára a társasházak és lakásszövetkezetek korszerûsítését támogató idei pályázatát az OTP Bank. Február 22-étõl a résztvevõk három kategóriában összesen 10 millió forintos vissza nem térítendõ támogatási keretösszegre jelentkezhetnek. Van továbbá képzési lehetõség, folyóirat- és szoftver-elõfizetés, valamint szakmai tanácsadási szolgáltatás. Speciális eszköz ez a társasházaknak, amellyel olyan kisebb beruházásokat tudnak megvalósítani, amelyekre az állami és uniós pályázatok nem nyújtanak megoldást.

A magyarországi lakásszövetkezeti és társasházi lakásállomány mintegy fele sürgõs felújításra szorul, ami nagymértékben növeli a lakók lakásfenntartási költségeit. A 2015-ös Nemzeti Épületenergetikai Stratégia szerint a megkérdezett háztartások 40 százaléka értékelte „nagyon megterhelõnek” és 53 százaléka „idõnként megterhelõnek” a lakásfenntartás költségeit. Mindez fõként az épületek víz- és hõszigetelési hiányosságaira vezethetõ vissza. Az épületállomány korszerûsítését ugyan több állami program is támogatta az elmúlt években, ám ezek elsõsorban a nagyobb volumenû korszerûsítések megvalósításához nyújtottak segítséget. Ezzel szembena kisebb léptékû felújításokat nehéz volt párosítani a megjelent pályázatokkal.

Ezeket a kisebb költségvetésû, de a lakóközösségek életkörülményeit nagyban befolyásoló felújításokat kívánja támogatni az OTP Bank Társasházi Pályázata, amelyet a pénzintézet február 22-én immár nyolcadik alkalommal hirdet meg. A megnövelt – összesen 10 millió forintos – keretösszeggel megjelenõ pályázat idéntíz társasház és lakásszövetkezet korszerûsítéséhez biztosít vissza nem térítendõ támogatást.A három kategóriában több száz résztvevõ juthat majd szakmai segítséghez az elnyerhetõ szaklap- és szoftver-elõfizetésekkel, képzési lehetõséggel és tanácsadói szolgáltatással.

Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezetõ igazgatója elmondta, hogy a pályázat célja az élhetõbbé tett lakókörnyezet. „Legyen szóa lakók biztonságát, közösségépítését, illetve a ház üzemeltetésétszolgáló projektekrõl, a pályázattal igyekszünk anyagi és szakmai oldalról is stabil hátteret biztosítani a lakóközösségek életminõségének fejlesztéséhez, mindezt a lehetõ legegyszerûbb pályázati adminisztráció mellett” – hangsúlyozta. A társasházak, illetve lakásszövetkezetek február 22-e és június 15-e között ezen a linken pályázhatnak, az „OTP Társasházi Pályázat” menüpont alatt.

A társasházi és lakásszövetkezeti igényekre szabott pályázat hiánypótló lehet: egyelõre bizonytalan, hogy az állami vagy európai uniós forrásokból idén milyen pályázatokat írnak ki a lakóközösségeket megcélozva. A különféle külsõ és belsõ felújítások finanszírozásábanegyre nagyobb szerepet kapnak a lakástakarékpénztári szolgáltatásokis, amelyek ma kiemelkedõ, 30 százalékos állami támogatás mellett épületenként akár évi 324 ezer forint támogatást is jelenthetnek. Ezzel a lakóközösségek biztosított körülmények között juthatnak jelentõs mértékû kamattámogatáshoz felújítási céljaik megvalósítása érdekében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!