2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Véget érhet az áresés a benzinkutakonForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-21 14:00:30
A benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,5 százalékkal lett drágább, a gázolajé 6,8 százalékkal került többe a február 15-én kezdõdött héten a Reuters adatközlése alapján. A forint árfolyama ugyanezen idõszak alatt, heti átlagban 0,8 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiacokon a benzin és a gázolaj ára a erõsen ingadozott, szerdán erõsebben emelkedett, majd csütörtökön és pénteken csökkent. A heti átlagos piaci változások alapján a GKI Energiakutató összefoglalója szerint a benzinnél nem várható változtatás, a gázolajnál 4-5 forint körüli emelés várható.

A Brent spot kõolaj ára a héten 30-33 dollár között változott, heti átlagban 2 dollárral, 6,8 százalékkal emelkedett az ár. Az árak a héten erõteljesen ingadoztak, csütörtökön érték el a heti maximumot, pénteken az elõzõ hét pénteki szintre csökkentek. Az olajpiaci ingadozást két tényezõ alakította.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetõen két tényezõ alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és mûködési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (például Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás elõrejelzéséhez tartozó számításokat.

Az árakat felfelé tolta az OPEC négy országának, valamint Oroszországnak a megegyezése, hogy az idei év januári kitermelési szinten rögzítik olajtermelésüket, amennyiben a többi OPEC ország is csatlakozik a szinttartáshoz. Az egyezség elérése eléggé kétséges, mivel Irán bizonyosan nem érdekelt a kitermelési szint rögzítésében, de Irak és Líbia is vissza akar térni a korábbi kitermelési szintjére.

Az árcsökkenést pedig a hatalmas készletek indokolták, az Egyesült Államokban a tárolt kõolaj mennyisége 80%-kal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, Európában sokkal inkább a késztermék tárolása okoz gondot. A szárazföldi tárolók megteltek, a Reuters jelentése szerint az ARA kikötõk elõtt mintegy 60 olajtermékkel megrakott uszály várja a kitárolást.

A dollár e heti kisebb erõsödése elvben lejjebb vitte az árakat, ezen a héten az amerikai kõolajfúrások száma 26-tal csökkent, ez a korábbi heteket tekintve igen jelentõs mérséklõdés.

A benzin és a gázolaj ára is 300-301 forint körül mozoghat

Forrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

Az egy hónapos határidõs Brent olajár heti átlaga közel 2 dollárral csökkent az elõzõ heti átlaghoz viszonyítva, a határidõs ár a héten végig a spot (azonnali) ár fölött változott. Az 1 hónapos határidõs amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten kicsit nõtt, mivel a WTI határidõs ára lassabban nõtt, mint a határidõs Brent ára. A különbség a hét végére megközelítette a 4 dollárt.

Az európai üzemanyagpiacokon a benzin iránti kereslet mérséklõdött, az ázsiai piacok továbbra is a benzin finomításához szükséges anyagokat és vegyipari alapanyagokat igénylik. Az amerikai kereslet megszûnt a magas készletszintek miatt, a nyugat-afrikai piacon pénzügyi gondok miatt nem lehet értékesíteni, számos tankhajó várakozik Lagos partjainál. Az ARA kikötõkben raktározott benzin- és gázolajkészletek igen magas szinten vannak. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bõséges, a legnagyobb gond a tárolók telítõdés közeli állapota miatt van.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a február 15. és február 19. közötti idõszakban 0,5 százalékkal drágult, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 0,1-1,8 százalékkal nõttek az árak. A benzin ára a hét elsõ négy napján fel-le ingadozott, majd pénteken a csökkenés folytatódott.

A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 6,8 százalékkal nõtt a megelõzõ hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 6,3-6,4 százalékos volt az áremelkedés. A héten a dízel ára is a benzinéhez hasonlóan változott. Ezen a héten az üzemanyagok árváltozása tendenciájában követte az olajár mozgását.

A forint árfolyama a február 15-én kezdõdött héten 278,3 Ft/dollár körül ingadozott, közel két és fél forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva, heti átlagban kis erõsödést mutatott, a dollár árfolyama némileg erõsödött az euróhoz, így a forinthoz viszonyítva is. A forintárfolyam gyengülése felerõsítette a benzin- és a gázolajár emelkedését forintban számolva.

A már literre és forintra átszámolt különbözõ tõzsdei jegyzésárak mellett, a benzinnél, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 1,3 százalékos, az ARA piacon 2,6 százalékos, az NWE piacon 1 százalékos áremelkedés jeletkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 7,7 százalékos áremelkedést jeleztek, az észak-európai piacokon 7,2-7,3 százalékos emelkedést mutatnak az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tõzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzinnél a mediterrán piacon 0-1, a másik két piacon is 1-2 forint közötti áremelkedést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a mediterrán piacon 4-6 forintos a másik két piac árait alapul véve 5-6 forintos emelés lehetséges.

A piaci árváltozások alapján a benzinnél nem várható változtatás, a gázolajnál 4-6 forintos emelés lehetséges.

A benzin ára 301 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 300-301 Ft/liter körüli szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyagárak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszi a GKI Energiakutató, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy évben a benzin ára 14,5, a gázolaj ára 19 százalékkal csökkent.

Az árváltozások és az idõszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 25 százalékkal több benzint és 32 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetbõl tankolni, mint egy évvel ezelõtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!