2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Harc az esõ ellen: megyénkben egyre több föld kerül víz alá – videóvalForrás: dehir.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-21 14:05:08
Debrecen - Hajdú-Biharban már 5400 hektár vetés, szántó és legelõ van víz alatt. 18 szivattyútelep mûködik folyamatosan a földeken.

Hajdú-Biharban sok tanyát szinte teljesen körbevett a belvíz. Ennek most csak a kacsák örülnek. Ahol például birkát tartanak, a belvíz miatt nem tudják kihajtani a jószágokat a legelõre, ezért újabb adag takarmányt kell vásárolni a gazdálkodónak.

Ennyi víz még a jószágoknak is sok

Ennyi víz még a jószágoknak is sok

- A tavalyi évünk elég rossz volt, kevés széna termett. Az lett volna jó, ha hamar ki tudjuk hajtani a jószágokat a legelõre. De most úgy látszik, hosszú telünk lesz – mondta el Szõnyi Zsolt gazdálkodó.

Nem csak az állatok kihajtását hátráltatja a belvíz. Sok helyen a tavaszi mezõgazdasági munkákat sem tudják elkezdeni az elöntött földeken. Az országban 25 ezer hektár föld van már víz alatt. Ennek több mint egyötöde, 5400 hektár van Hajdú-Biharban. A megyében most 18 szivattyútelep mûködik, amelyek naponta 800 ezer köbméter vizet engednek le az elöntött területekrõl.

- A jelenlegi helyzet kezelhetõ az eddigi intézkedésekkel. Ha azonban szükséges, fokozzuk a szivattyútelepek átemelõ kapacitását, illetve a 12 órában üzemelõ szivattyútelepeinket 24 órásra állítjuk át – közölte Pinczés Miklós, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke.

A belvíz a megye déli részén okoz most a legtöbb gondot. Itt múlt szerda óta van másodfokú védelmi készültség. Az elõrejelzések szerint ezen a héten még többször várható nagyobb mennyiségû esõ, emiatt tovább nõhet az elöntött területek nagysága.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!