2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Pénzfelvétel önkéntes nyugdíjpénztárból idõ elõtt: így mûködikForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-22 04:52:24
Bárkivel elõfordulhat olyan szituáció, hogy hirtelen pénzre van szüksége. Erre célszerû az elõtt felkészülni, mielõtt ténylegesen jelentkezne a baj. Az egyik ilyen végsõ mentsvár lehet az önkéntes nyugdíjpénztárban félretett nyugdíjcélú megtakarítás. Nagyon nem javasolt a malacpersely feltörése, de van olyan élethelyzet, amikor muszáj, ezért a Bankmonitor megvizsgálta, hogyan lehetséges ez.

A befektetéseket összehasonlító Bankmonitor szerint az önkéntes nyugdíjpénztár a legjobb megoldás, ha nyugdíjra akarunk spórolni. Hogy miért, arra egyszerû a válasz: kis havi megtakarítással is óriási nyugdíjat tudunk összegründolni az évek során, mert jók a hozamok és állami támogatást is elérhetõ. Az alábbi kalkulátorral bárki kalkulálgathat és látni fogja, hogy mekkora havi lemondásból mekkora lesz az „ajándék":

Ha valakinek „beláthatatlanul" hosszú ideje van még nyugdíjig, felmerül a kérdés, hogy mi van, ha mégis szüksége van a befizetett pénzre? Mi van, ha fel akarjuk törni a „malacperselyt", azaz az önkéntes nyugdíjpénztárat.

Van egy jó, és egy rossz hír az ilyen helyzetben lévõk számára: 10 év után hozzájuthatnak, az egészhez, de adózniuk kell a befizetett tõke felvétele után, csak a hozamok adómentesek.

Ha még egyszer ennyit várunk, a tõke felvétele is adómentes lesz. Bár utóbbi esetén nem a számlanyitás, hanem a befizetés idõpontja számít. Nézzük meg részletesen!

10 év után nyílik meg az elsõ lehetõség

Elõször azzal kell tisztában lenni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárból (ÖNYP)a számlanyitás utáni elsõ 10 évben egy fillért sem lehet kivenni.Tehát hiába szorul meg a pénztártag, a befizetett pénzre nem számíthat. (Egyes pénztárak tagi kölcsönnel segítenek át ezen az idõszakon.)

Egy évtized után már hozzá lehet férni mind a befizetett tõkéhez, mind annak hozamához. Ráadásul a hozamhoz ettõl az idõtõl adómentesen.

10 év után lehet elõször hozzányúlni az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításhoz

Forrás: AFP

Viszont 10 év után (amit várakozási idõnek neveznek), csak 3 évente van lehetõség a nyugdíjpénztáradból pénzt kivonni. Ezért érdemes jól megfontolni, hogy mekkora pénzre van szükség. Ha netán kisebb összeget vesz fel a tulajdonos, mint amire valóban szüksége lett volna, akkor a hajó elment és csak 3 év múlva tud újra kifizetést kérni.

Mennyibe kerül kivenni?

Ahogy arról már volt szó, a hozam kivétele a számlanyitás után 10 évvel már adómentes. A tõkére viszont 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja-t) és 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho-t) is kell fizetni. Szerencsére nem feltétlenül az egész összegre.

A befizetés utáni 11. évtõl csökkenni kezd az adó alapja, és a 20. évtõl (tehát a 21.-évben) már teljesen adómentesen lehet hozzájutni a tõkéhez is. Ám sajnálatos, hogy itt az idõszámítás nem a számla megnyitásától kezdõdik, hanem a befizetésektõl. Tehát minden egyes adóév elejétõl egy új idõszámítás kezdõdik.

A tõke csak 20 év után lesz adómentes (21. évtõl). 10 és 20 év között pedig folyamatosan csökken a tõke azon része, ami után adót kell fizetni. Ha havi gyakoriságú a befizetés, akkor nem minden havi befizetésre kell külön kivárni a 10 évet, hanem egy adott évnek a befizetéseire számítják a 10 éveket. Fontos az is, hogy az évente kiutalt állami támogatás (adóvisszatérítés) tõkének minõsül, nem hozamnak.

Egy gyors és szándékosan leegyszerûsített példát bemutatva a leírtakat: ha minden évben befizetünk 100 ezer forintot, akkor a 16. évben 1,6 millió forint tõke lesz a pénztárban (adójóváírásoktól most eltekintünk). Ebbõl az utolsó 10 év befizetése 100 százalékban adóköteles.

A legkisebb részét az elsõ befizetésnek terheli adó (50%). Mégis hiába szeretnénk felvenni csak 50 ezer forintot, akkor azzal úgy számolnak, hogy 25 ezer forint adómentes, míg másik 25 ezer forintra meg kell fizetni a terheket.

Nyugdíj

Természetesen a nyugdíj sok mindent felülír. Ha több mint 10 éve nyitotta valaki az ÖNYP-t és nyugdíjba megy, akkor felveheti az összes megtakarítást adómentesen. Ha nem telt el még 10 év a nyitás óta, akkor ezt ki kell várni ezen idõ elõtti nyugdíjazás esetén is.

2007. december 31. elõtti befizetések

Ha már olyan régi motoros valaki, hogy a fent említett dátum elõtt nyitott számlát, akkor rá néhány különleges szabály vonatkozik. A 2007. december 31. utáni befizetések úgy mûködnek, mint mindenki másnak. Ám az elõtti befizetéseknél nem a befizetés idõpontjától kezdik a befizetett tõke adóköteles részét csökkenteni, hanem a számlanyitás idõpontja számít. Tehát a 2006-os és 2007-es befizetések egyszerre lesznek adómentesek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!