2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Autóbusszal Bocskai nyomábanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-23 09:39:34
Hálaadással tisztelegtek Bocskai István emléke elõtt a zarándoklat résztvevõi.

Idén tizedik alkalommal indult el a Bocskai-zarándoklat Hajdúnánásról, hogy a fejedelemhez kapcsolódó helyeken leróják kegyeletüket a nemzet egységének megteremtésén munkálkodó uralkodó emléke elõtt. A február 20–21-ei utat a hajdúnánási önkormányzat szervezte, ám csatlakoztak a hajdúvárosok – Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Vámospércs, Berettyóújfalu, Derecske – és a megyei önkormányzat képviselõi is. Az autóbuszos úton Buckó Józseftõl, Bulcsú Lászlótól és Farkasvölgyi Gyõzõtõl hasznos történelmi és földrajzi ismeretek hangzottak el Partiumról és Erdélyrõl.

 

Kolozsvár, Gyulafehérvár

A jubileumi út elsõ állomása Kolozsvár, Bocskai szülõháza volt, ahol 1557. január 1-én látta meg a napvilágot Bocskai. Az épületben ma a Sapientia Tudományegyetem található, ám számtalan eredeti dokumentum, címer emlékezteti a betérõket a fejedelemre. A zarándokokat fogadó Tonk Márton dékán szerint az elmúlt 10 évben barátság alakult ki az egyetem és az emlékezõk között.

 

Késõ délután érkezett a 19 fõs küldöttség Gyulafehérvárra, a római katolikus székesegyházba, ahol Bocskait – végrendeletének megfelelõen – 1607. február 22-én eltemették. A helyiek megemlékezésén Barta Aladár református lelkipásztor méltatta Bocskai Istvánt. A megyei önkormányzat alelnökeit és két tagját audiencián látta vendégül Jakobinyi György gyulafehérvári érsek, aki elfogadta a székely menekültek befogadásának 100 éves évfordulóján Hajdúnánáson tartandó szabadtéri szent mise celebrálására való felkérést.
Nagyenyed, Nagyvárad

Vasárnap kora reggel indult a csoport Nagyváradra. Nagyenyeden az 1849. január 8-án románok által végrehajtott magyar lakosság mészárlásának emlékére koszorúkat helyeztek el a középkori vár falánál, majd elénekelték a Székely Himnuszt. A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen a zarándokokat Tõkés László európai parlamenti képviselõ fogadta. Bocskai rövid életének méltatásakor elmondta: fejedelmi minõségében a magyar nemzet egységének helyreállításán fáradozott. Az elnéptelenedett területekre pedig tízezer hajdúvitézt telepített.

Tasi Sándor, a hajdú-bihari közgyûlés alelnöke ünnepi beszédében jó taktikai érzékkel rendelkezõ, elõrelátó, logikus gondolkodású, sikeres államférfiként jellemezte Bocskait, akinek hagyatéka évszázadok múltán is fontos, hiszen összetartás, egymás erõsítése nélkül védtelenek lennénk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!