2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Optimistán látjuk a pénztárcánkatForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-24 20:50:18
2015-ben tovább javult a bankrendszerrel és a banki szolgáltatásokkal kapcsolatos attitûd. Csúcsközelben a hitelfelvételi, abszolút csúcson a fogyasztással és megtakarítással kapcsolatos optimizmus, azonban tovább nyílt a társadalmi olló. A magyar banki ügyfél még mindig nem tudatosan válogat a szolgáltatások közül, messze még a digitális átállás – derül ki a Deloitte-Scale BankIndex kutatás legfrissebb kiadásából.

Demeter Ákos, a Deloitte Zrt. partnere a kutatás fõbb megállapításait ismertetve elmondta, a hitelfelvétellel kapcsolatos optimizmus abszolút négyéves csúcs közelében van, az arányok alapján mintegy 70-80 ezer ember gondolta úgy 2015-ben, hogy egyértelmûen bátrabban foghat hitelfelvételbe a következõ egy év során.Az új folyósítások volumen növekedését most abszolút a lakáshitel-piaci hitelek dominálják.Fontos kiemelni, hogy ez még a CSOK bejelentése elõtti idõszak értékeit foglalja magába, tehát ebbe a pozitív környezetbe érkezhet az új állami lakástámogatási program. A megtakarítási és fogyasztási várakozások is emelkedtek, bár megtakarításokkal csak a teljes népesség alacsonyabb százaléka rendelkezik.

Csak egy bankba mennek

A pénzpiaci termékek közül a jelzáloghitel termékválasztásnál vagyunk a legtudatosabbak, de az emberek több mint 30 százaléka még mindig egy intézmény ajánlatai közül választ, illetve csaknem 37 százalékuk nem tekinti át részletesen a banki szolgáltatással járó költségeket.

Az új hitelkihelyezések is emelkedtek az utóbbi egy évben,de még mindig nem érik el a 2009-es szinteket a háztartási szektorban. A forintalapú lakáshitel kihelyezési szintek 30 milliárd fölött alakultak 2015-ben, a fogyasztási hitelek lendülete kissé megtört, de még így is kicsit emelkedett.

Nyílt a társadalmi olló

A megtakarítás témakörében található a kutatás legnagyobb ellentmondása: hisz míg a lakosság körében nõtt a megtakarításokkal kapcsolatos optimizmus,a teljes mintán 10,1 százalékra csökkent a megtakarítással rendelkezõk száma,vagyis tovább nyílt az olló, tovább nõttek a társadalmi különbségek. Ennek megfelelõen nõtt a legelutasítóbbak aránya is: 56,6 százalékuk válaszolta, hogy egyáltalán nem valószínû, hogy 2016-ban többet tudna megtakarítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!