2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kiállítás nyílt, hogy soha ne felejtsék KatyñtForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-27 11:59:53
  Debrecen – A méltóságteljes emlékezésen túl a feldolgozást segíti a tárlat. Katyñ – tömeggyilkosság, politika, erkölcs címmel nyílt kiállítás a Déri Múzeumban

Katyñ ma már nem csak családok mélységes fájdalmát, félelemmel teli emléket, nem csak 22 ezer ember temetõjét jelenti, hanem számos szép mûemléket, múzeumot, tudományos dolgozatokat, filmeket, köztük Andrzej Wajda felejthetetlen alkotását, különleges zenei kompozíciókat, Magyarországot is bejáró vándorkiállítást – keretezte át a tragédiát Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete csütörtökön a Déri Múzeumban. Az április 17-ig látható Tömeggyilkosság, politika, erkölcs címû tárlat megnyitóján elmondta: a képek látványa s a vérengzésig vezetõ történelmi körülményekrõl szóló dokumentumok olvasása olyan érzéseket kelthet bennünk, amivel képesek lehetünk megérteni, elfogadni, feldolgozni az 1940. március 5-én történteket. – A továbblépés, a jövõbe tekintés feltétele a múlt alapos ismerete, ezért fontos az is, hogy fiataljaink lássák, mi történt eleinkkel, és tudják, hogyan gondolkodunk mi az elmúltról – tette hozzá.

„Nem ünnep”

Angi János múzeumigazgató ismertette: a Belügyi Népbiztosság (NKVD) egységei a Szovjetunió területén lévõ hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tiszteket és fõtiszteket végeztek ki parancsra. Egy új tárlat nyitása egy múzeum és annak vezetõje életében mindig ünnep, de ma a kommunizmus áldozatainak emléknapján gyászolni, felidézni jöttünk ide.

Papp László polgármester úgy fogalmazott: A tragikus esemény ellentmond mindennek, amit civilizációnak, humanitásnak nevezünk, és egyet jelent a lengyel nép szovjetek általi leigázásával, amely megágyazott a több évtizedig tartó kommunista diktatúrának. Az eset sokáig tabunak számított, így a hozzátartozók tisztességgel elgyászolni sem tudták szeretteiket. A rendszerváltozáskor a végnapjait élõ Szovjetunió 1990-ben bevallotta bûneit. Ezt az tudja átérezni, aki átélt hasonlót. Tito utasítására negyvenezer magyart öltek meg a második világháború idején – említette, majd a lengyel és a magyar nemzet mélyen gyökerezõ barátságáról beszélt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!