2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Étrendünk döntõ jelentõségûForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-28 17:33:34
Debrecen – A helyes táplálkozás olyan, mint egy piramis. A piramis alapját a gabonamagvak képezik. Ezek nagy mennyiségû keményítõt tartalmaznak, melynek elégetésébõl nyeri szervezetünk a legtöbb energiát. Ugyanakkor a gabonamagvak fehérje- és foszfortartalma alacsony és nem tartalmaznak elegendõ esszenciális – szervezetünk által elõ nem állítható – aminosavat, így étrendünk kiegészítésre szorul.

A következõ emeletet a gyümölcsök és a zöldségek alkotják. Rendkívül fontos vitaminforrásaink, emellett természetes víztartalmuk és a bennük lévõ rost jótékonyan segíti az emésztést. A rost felelõs a bélfal mechanikai ingerléséért, ami a táplálék továbbhaladásához szükséges és a vastagbél mikroorganizmusai is hasznosítják, így a megfelelõ bélflóra kialakításához is nélkülözhetetlenek. A gyümölcscukrok ráadásul lassabban szívódnak fel, így a vér cukorszintjét is lassabban emelik meg, ami kevesebb inzulin termelését jelenti a szervezetnek.

A harmadik emelet a fehérjeforrások, azaz a húsfélék. Szervezetünk a fehérje építõelemeibõl, az aminosavakból építi fel saját fehérjéit, így nem mindegy, milyen minõségû húst eszünk. Fontos a változatos fehérjeforrások kiaknázása, csirke és sertéshús mellett marhát, bárányt, pulykát és vízi szárnyasokat is tartalmazzon az étrendünk. Ne feledjük, hogy a halfélék nélkülözhetetlenek: sok vasat, omega 3 és omega 6 zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén esszenciálisak.

A piramis tetejét a cukor, a zsírok és egyéb, kisebb mennyiségben fogyasztandó élelmiszerek képezik.
Közkeletû tévhit, hogy az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy minél kevesebb zsírt együnk! Elegendõ zsír hiányában ugyanis a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K-vitaminok) nem képesek kellõ mértékben felszívódni, hiánytünetek jelentkeznek.

Honnan kerül az asztalunkra?

Elõször is, ha messzirõl szállítják, az drágább árat eredményez, s ha ennek ellenére is olcsón vásároljuk, sejthetjük, milyen minõség lehet.

Másodszor, a nagy távolságból szállított árukat tartósítani kell a szállításkor, valamilyen felesleges – sõt esetleg káros – vegyszer kerül a szervezetünkbe.

Érdemes felkutatni a közeli biogazdaságok, hústermelõk egyedi áruit. Az elõbb említett érvek mellett még jó néhány szól a környékünkön élõ õstermelõk kínálata mellett. Soroljuk. Egészséges, nem tartalmaz káros adalékanyagokat, kerüli a növényvédõ szerek alkalmazását, nincsenek a környezetre káros utóköltségei, szigorúan ellenõrzött követelmények vonatkoznak rájuk.

A biogazdaságokban az állatokat sokkal inkább természetes életmódjukhoz közeli állapotok közt tartják, s a biotechnológia nem terheli a többi élõlényt jelentõs mértékben, s nem utolsósorban ízletes a termék a szó valódi, ma már alig ismert értelmében.

HBN–KE

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!