2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Több kisboltot is rablótámadás ért DebrecenbenForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-12-11 10:45:34
Az egyik ott vásárló nõ oldalának egy fegyvernek látszó tárgyat szorítva az eladó nõtõl a bevételt követelte...

Fokozott figyelem a kisboltokra!


A karácsony, a szeretet ünnepe nem mindenki számára a készülõdés izgalmáról, a fokozott bevásárlási lázról szól, hanem egyesek a zsúfoltságot, a boltok feltöltöttségébõl fakadó nagyobb bevételt igyekeznek kihasználni.
Jelen bûnmegelõzési tanácsok a kisebb élelmiszer boltok, garázsból, melléképületbõl kialakított kis vegyes üzletek védelmére szolgál.

Közleményünknek az is alapot ad, hogy tegnap az esti órákban két kisboltot is ért támadás, bár az egyik kísérleti szakban maradt.

Az egyik eset tegnap 18.50 órakor történt, amikor az egyik István úti garázsból kialakított üzletbe egy sapkából kialakított csuklyás férfi lépett be, s az egyik ott vásárló nõ oldalának egy fegyvernek látszó tárgyat szorítva az eladó nõtõl a bevételt követelte. Az alkalmazott a kassza melletti riasztót meg tudta nyomni, mire a beindult szirénahangtól megijedve a férfi pénz nélkül futva távozott.

A másik eset nem sokkal késõbb 20.00 óra körüli idõben történt a Sumen utca egyik kis üzletében. A boltba egy sállal bekötött arcú magas férfi lépett be, s a boltban egyedül tartózkodó 31 éves nõ oldalának egy kést szegezve a bevételt követelte.

A nõ megijedve az erõszaktól kinyitotta a pénztárgépet, s a férfi a 115.000 Ft-ot magához véve kerékpáron távozott a Homokkerti felüljáró irányába.

Természetesen várjuk azon személyek 112-es ingyenesen hívható számunkon való bejelentését, akik a rablások vonatkozásában bármilyen érdemleges (elkövetõ személye, távozása, iránya, gyanúsan viselkedõ férfi személyleírása a bolt elõtt…. ) információval rendelkeznek, viszont kiemelten fontosnak tartjuk a hasonló esetek megelõzését.

 

 


Nélkülözhetetlen, hogy felhívjuk a kisboltok tulajdonosainak, alkalmazottainak figyelmét a veszélyjelenségre.

Kérjük, hogy a boltok felügyeletére nyitvatartási idõszakban is fokozott figyelmet fordítsanak!

Az egy alkalmazottal mûködõ kisboltokat igyekezzenek még 1 személlyel megerõsíteni, aki baj esetén legalább segítséget tud kérni.

Ha más lehetõség nincs személyes védelmük érdekében kérjék meg hozzátartozóikat, barátaikat, hogy legalább sötétedés után többször forduljanak meg kisbolti munkahelyük közelében.



A kisebb boltok megnövekedett forgalmából adódóan a kasszában lévõ nagyobb pénzösszeg megszerzésének reményében kezdenek el tevékenykedni a fenti eseteket is elkövetõ személyek. Ne hagyják magukat áldozattá válni.


Jó tanácsaink, ha mégis baj történne:

ne álljanak ellen, hisz nem lehet tudni, hogy az az adott elkövetõbõl milyen választ vált ki

mindig tegyenek eleget a követelésnek

alaposan figyeljék meg jól támadójukat, hogy jó személy- és ruházatleírást tudjanak róla adni

azonnal, ahogy a közvetlen veszély elhárult nyomják meg a riasztót, illetve hívják a 112-õt, de ne nyúljanak olyan tárgyhoz, amin az elkövetõ esetleg a nyomát otthagyhatta

igyekezzenek megfigyelni az elkövetõ távozásának irányát, esetleg nagyobb távolságból kövessék is a rendõrség kiérkezéséig, folyamatos tájékoztatást adva arról a rendõrségi ügyeletnek




A bolttulajdonosokat kérjük, hogy a napi bevételt egy nap többször is vegyék magukhoz, illetve, hogy a bankkártyás fizetés lehetõségét teremtsék meg. Erre megelõzési célzattal a kirakatban hívják fel a „vásárlók” figyelmét (Nem éri meg kirabolni, úgysincs a kasszában pénz, mivel nincs készpénzforgalom!- címen).

Bízunk benne, hogy jó tanácsaink hozzájárulnak az ünnepekre való örömteli készülõdéshez, illetve a kisbolt- tulajdonosok nagyobb forgalmából fakadó nyereségének megõrzéséhez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!