2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Egyedi vonzerõ, de mi alapján?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-03-06 10:16:03
Kastélykörképünk újabb állomásán kiderült, hogyan került az angol királynõ Zsákára.

Mint általában az országban, megyénkben is vegyes a kép: felújított, turisztikai célú, a nagyközönség elõtt nyitva álló kastélyok, kúriák éppen úgy vannak, mint leromlott állapotúak. – Pozitív, hogy az utóbbi idõben is lezajlottak felújítások, mint például a balmazújvárosi Semsey-kastélyé – mondta el érdeklõdésünkre Virág Zsolt történész, aki lexikonba gyûjtötte e látványosságokat, és azok hasznosítási lehetõségeivel is foglalkozott.

– A lehetséges turisztikai fejlesztési irányok közül a múzeum, az egyedi tematikájú látogatóközpont a meghatározó. Az épületek mintegy 10 százaléka alkalmas arra, hogy turistáknak szóló látnivalóvá váljon. Súlya van a kastély múltjának, építészeti stílusának, az egykori birtokosok politikai, társadalmi, kulturális, gazdasági szerepének, ugyanis ebbõl lehet kibontani az egyedi vonzerõt biztosító kiállítási témát – fogalmazott a szakember, utalva arra, hogy a Semsey például éppen Rembrandt-kiállításnak ad otthont.

Cseppet sem elhanyagolható Álmosd erõfeszítése a Kölcsey-hagyomány ébren tartásáért. A Kölcsey Társaság tavaly a helyi emlékmúzeumban, a költõ egykori lakóházánál tartotta megemlékezését; Áder János köztársasági elnök levélben köszönte meg a munkát. Egy közelmúltbeli projekt kapcsán Kölcsey.hu néven profilt hoztak létre a közösségi oldalon, s több témában hirdettek versenyt. A Kölcsey-ház mindenki elõtt nyitva áll, a Himnusz kézirata is látható.

Tavaly elkezdõdött a zsákai Rhédey-kastély, mint hazánk egyetlen Rhédey-emlékhelyének „felvirágoztatása”. Az épület szálláshelyként, étteremként, kávézóként is fejleszthetõ – derült ki Virág Zsolt egy közelmúltbeli prezentációjából.

 

A fejlõdés útján

Az épületet és az ahhoz kapcsolódó kulturális tevékenységet irányító Rhédey Kastély Kulturális Örökség Alapítvány tavaly februárban üzemeltetési szerzõdést kötött 15 évre a zsákai önkormányzattal.

– Tavaly májusban elkezdõdött az épület belsõ felújítása, állagmegóvása, az abban tervezett állandó kiállítások, termek kialakítása. Két konferenciaterem, valamint öt tematikus állandó kiállító helyiség vonzza a látogatókat. A zsákai születésû Madarász Gyula festõmûvész 34 képet ajándékozott a kastélynak, a festményekbõl állandó kiállítás nyílt. Ugyancsak állandóan kiállítás formájában megtekinthetõ a Rhédey-, Vay-, Almásy-, Bethlen-terem, a helyi ortodox közösség ikonfestészeti alkotásai, emellett angol teákat és úri hímzéseket is bemutatnak. A külsõ megújulás pályázati lehetõség híján még várat magára – közölte Mocsnik Tamás, az alapítvány igazgatója. Tudták, hogy miként kapcsolódik az angol királynõ Zsákához? Nos, Rhédey Klaudia grófnõ II. Erzsébet királynõ ükanyja volt, de a családfa pontos részleteit hamarosan a közönség is megtekintheti a kastélyban.
Büszkék rá

A Csáky-család igen hosszú idõn át, megszakítás nélkül birtokolta Berekböszörményt. Egykori kúriájuk a megye egyik kedvelt és vigyázott épülete, amely egy 2006-os, agrártárca által kiírt pályázat eredményeként most faluháznak, irodáknak, internetes pontnak és helytörténeti gyûjteménynek ad otthont (három évvel korábban kapta meg az önkormányzat). Mint arról Nagy Ernõ polgármestertõl értesültünk, õ is, a község is szívügyének tekinti az épített örökségük ezen példáját, szeretnék még pályázatok útján tovább fejleszteni, például az udvarára kemencét építenének.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!