2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Igazi ritkaságnak számít a törékeny egyhajúvirágForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-03-07 10:27:23
A növény Szerbián át terjedt el fokozatosan hazánkban.

Ritkasága miatt izgalmas ez a liliomfélék családjába tartozó a halvány rózsaszíntõl egészen a sötét ciklámenig számtalan színárnyalatban megtalálható egyhajúvirág, de felépítése miatt is érdekelheti a botanászokat.

A hagymás növénynek ugyanis ellentétben a hagymával mindössze egyetlen buroklevele van. Innen is ered magyar elnevezése, de régi tudományos neve is erre utal, a bulbocodium vernum a görög bolbosz, hagyma és kodion, bõröcske szavak egybeforrásából alakult ki.
Utat tör magának

A gumót körülvevõ durva hagymapikkely védi s egyben táplálja a kora tavasszal, február, március elején nyíló, mindössze 8-10 centiméteres növénykét, ami az aljnövényzetben a száradó leveleket is átfúrva tör magának utat a fény felé, mielõtt a tavasz többi virága átvenné az uralmat az erdõk talajszintje fölött. Szerbián át terjedt el fokozatosan hazánkban, északkelet felé a Kaukázusig megtalálható. Régi neve tavaszkikerics, régi élõhelyei között pedig megtalálunk számos hajdú-bihari települést is, illetve ezek környékét, legalábbis ahol meszes, humuszos, homok-, lösz- és vályogtalajokat találunk, a homoki tölgyesek mellett ezeket kedveli leginkább. Területileg ez Erdõspusztára, valamint Monostorpályira, Sárándra és Hosszúpályira esik, legnagyobb egybefüggõ ismert állománya Újléta mellett található.

Aki ilyen virágot szeretne látni, mindenképpen keressen szakvezetõt, mert épp az egyhajúvirág ritkasága miatt élõhelyei is fokozottan védett területek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!