2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Az orvos, aki öt generációt gyógyítottForrás: Hajdú-bihari Napló
Utolsó módosítás: 2016-03-08 10:02:22
A pálya iránti hûség, példamutató szakmai és közösségi munka jellemezte dr. Kincses Bélát.

Igen gazdag életút áll a 2014-ben nyugdíjba vonuló gáborjáni háziorvos, dr. Kincses Béla mögött. 49 évet töltött gyógyítással, 1965. szeptember 16-tól öt generáció egészségi állapotát követte nyomon Gáborjánban, a csatolt községben Szentpéterszegen (1984-ig), sõt Hencidán is helyettesített, illetve rendszeresen ügyeletet is vállalt a településeken.

Aranydiplomáját 2015-ben vehette át. Bár az orvoslás volt a hivatása, aktív közösségi életet is élt, évtizedekig vöröskeresztes elnök volt, a rendszerváltás után önkormányzati képviselõ is lett, majd egy ciklusban, 1991. és 1994. között Gáborján polgármestere volt. Így „vihette be” az egészségügyet a képviselõ-testületi ülésekre, s annak jobbá tételéért személyesen lobbizott.

Pénteken az „Év orvosa” – elismerést vehette át Debrecenben. Nem számított rá…

 

– Eléggé meglepõdtem, amikor kollégám és barátom felhívott, hogy lenne egy kis megvendégelés, oda el kellene mennem. Nem szeretem a felhajtást, így végül csak azért mentem el, mert kibökte, hogy muszáj lenne, hiszen megköszönik a munkámat. Nem is gondoltam erre, sosem volt ilyen ambícióm, de természetesen jólesik az elismerés – fogalmazott dr. Kincses Béla a Viktória étteremben tartott eseményt követõen. Közvetlensége, az emberekhez való nyitott viszonya ma sem változott, nemcsak orvosi, hanem magánügyekben is gyakran kérik ki a tanácsát.

– Bárkivel találkozom, szívesen elbeszélgetek az utcán, így volt ez mindig is,akkor is, amikor még aktívan dolgoztam. Dehát nem is csoda, hiszen a fél faluval tegezõ viszonyban vagyok, sok a jó ismerõsöm. Más volt ez, mint egy városi körzet. Közel ezer betegkártyám volt általában, így mondhatom, minden betegre minimum 15 perc jutott, így kényelmesen megbeszélhettük, mi a panasz – mesélte. Mindez már emlék, a sok nehézség és veszélyes helyzet is. Vezetett le ugyanis szülést is, de akkoriban, amikor csupán 3-4 telefon volt a faluban – így a mentõk kiérkezése is túlment a 10-15 percen –, sokszor hárult rá újraélesztés terhe is.

 

Hajdú-bihari Napló

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!