2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Már lehet tudni, mire költi idén a pénzét BerettyóújfaluForrás: Hajdú-bihari Napló
Utolsó módosítás: 2016-03-09 11:01:34
Mielõtt a képviselõk a költségvetésrõl a testületi ülésen tárgyaltak, három hetük volt az egyeztetésre.

A megkérdezettek egyöntetûen állítják, rekordgyorsasággal döntött a város képviselõ-testülete az idei költségvetésrõl. Dr. Ökrös Zoltán jegyzõ szerint nem tartott másfél óránál hosszabb ideig a 15 napirendi pont megtárgyalása, holott ekkor döntöttek Berettyóújfalu idei büdzséjérõl is, amelyet a képviselõk egyhangúan fogadtak el.
Jól elõkészítve

Erre még nem volt példa. Ezt már Muraközi István polgármester mondta el, hozzátéve, hogy ez is bizonyítja, a költségvetésük sem jobb- sem baloldali, hanem az egész városé. A testület tagjai már három héttel korábban megkapták az elõterjesztéseket, tíz napjuk volt, hogy írásban tegyenek módosító indítványt. Másnap elsõ, rá hét és nyolc nap múlva pedig második olvasatban megtárgyalták a bizottságok, majd a módosításokkal együtt került a testület elé. Azaz, akkor már csak a döntés játszotta a fõszerepet. Az ötödik ciklusát töltõ Balázs József független képviselõ is ezt emelte ki, amikor a döntési mechanizmusról kérdeztük. Elmondta, nagy vitákra már nem kell számítani az üléseken, mert elõzetesen már minden leegyeztethetõ a bizottságokban.

Ezek után a legfontosabb adatok a város idei költségvetésérõl, melynek fõösszege több mint 300 millió forinttal kevesebb, mint a 2015-ös. Mind a bevételi, mind a kiadási oldalon 2 milliárd 79 millió 167 ezer forint áll. Ebbõl a bevételi fõösszeg egymilliárd 676 millió, és ehhez jön a 403 millió a finanszírozási, amibõl 209 millió 417 ezer a mûködéshez, 193 millió 742 ezer forint a felhalmozáshoz szükséges.
400 millió iparûzési adó

Az általános mûködéshez és az ágazati feladatokhoz kapcsolódó támogatások nagysága idén 809 millió forint. Az iparûzési adóból 400, a gépjármû adóból 50 millióra számít az önkormányzat. A víziközmû vagyonhasznosításból és az idei bérleti díjakból összesen 104 millióval, a parkolásból pedig 38,5 milliós bevétellel kalkulálnak.
Jut mindenre

A szociális támogatási rendszerben 68 millió jut a nehéz anyagi helyzetben lévõknek. Öt-öt milliót szánnak a hulladékszállítási díjkedvezményre, illetve az elsõ lakáshoz jutóknak. Kátyúzásra 13 millió, aszfaltos utak karbantartására 14 millió az elõirányzott összeg. Az idén megalakított Berettyó Kulturális Központ 156 millióval gazdálkodhat ebben az évben. A Vas Jenõ Óvoda és Bölcsõde 304, a közintézmények fenntartására 337 a polgármesteri hivatal 242 milliós költségvetéssel számolhat. Általános tartalékba az elsõre tervezett 30 millió helyet a módosítás után 16 millió 800 ezer, polgármesterire 5 millió, egyensúlyira 19 millió 933 ezer, felhalmozási tartalékra 50 millió forintot állítottak be a város idei költségvetésébe.

 

Hajdú-bihari Napló

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!