2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az újabb esõ gondoskodik a készültség fenntartásárólForrás: Hajdú-bihari Napló
Utolsó módosítás: 2016-03-10 10:08:07
Az elmúlt napokban csapadékosra fordult idõjárás miatt kismértékben újra nõtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) mûködési területén annak ellenére, hogy napi másfél millió köbméter belvizet emelnek át a szivattyútelepek a befogadókba – tájékoztat a kedd reggeli állapotokról a vízügyi igazgatóság közleménye.

A Tiszafüred-Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon már nincs készültség, azonban továbbra is másodfokú a Hortobágy-Berettyó mentén, a Bucsa-Nádudvar szakaszon. A mértékadó Borzi vízmércénél március 8-án reggel 307 centiméter volt a vízszint. A fõcsatornánál – melynek vízszintje gyakorlatilag három hete változatlan – folyamatos figyelõ- és õrszolgálatot látnak el a Tivizig munkatársai.

Az elmúlt 24 órában (hétfõn reggeltõl kedd reggelig) 8,5 milliméter csapadék hullott átlagosan az igazgatóság mûködési területén, a legtöbb esõ (14,8 mm) Hajdúböszörmény térségben esett. Az elmúlt két napban csapadékosra fordult idõjárás következtében újra nõtt a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 8 100 hektárt borít belvíz a Tivizig mûködési területén készültségben lévõ öt belvízvédelmi szakaszon.

Az elöntött területek közül 1 900 hektár a vetés, 1 900 hektár a szántó és 2 950 hektár a rét, legelõ.
Másodfokú belvízvédelmi készültség érvényes továbbra is a Tiszai-alsó és a Hamvas-sárréti szakaszon, illetve elsõfokú készültség van érvényben a Tiszai-középsõ, a Tiszai-felsõ és a Kadarcs-Karácsonyfoki belvízvédelmi szakaszokon.

Az ár- és belvíz elleni védekezésben a 101-en vesznek részt – tudatja a közlemény.

 

Hajdú-bihari Napló

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!