2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Senna minden idõk legjobb F1-pilótájaForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-12-11 13:19:26
Az összes mai és volt F1-versenyzõ szavazott.

A leghíresebb autós újság, az Autosport minden mai és ex-F1-versenyzõt megkérdezett.

Megszavaztatta a brit Autosport magazin az összes jelenlegi és volt Forma-1-pilótát, kit tart a sorozat történetének legnagyszerûbb versenyzõjének. A megkérdezetteknek, akik összesen 9194 nagydíjon indultak és 270-et nyertek, tízes listát kellett összeállítaniuk.

 

Kiértékelve Ayrton Senna végzett az elsõ, Michael Schumacher a második, Juan Manuel Fangio a harmadik helyen. Az ötöt Alain Prost és Jim Clark zárja.

A szavazók között volt Michael Schumacher, a legsikeresebb, José Froilan Gonzalez, a legidõsebb GP-gyõztes és Paul Pietsch, a 98 évesen legöregebb ex-F1-pilóta.

A maiak közül csak Fernando Alonso került az elsõ tízbe, Lewis Hamilton 17., Kimi Raikkönen 22., Sebastian Vettel 26., Jenson Button 30. lett.

Senna három világbajnokságot, 41 versenyt nyert, 65-ször indult az elsõ rajthelyrõl. 1994 május 1-én, a San Marinó-i Nagydíjon karambolozott, és néhány órával késõbb meghalt.

 

A legjobb 11

1 Ayrton Senna; 2 Michael Schumacher; 3 Juan Manuel Fangio; 4 Alain Prost; 5 Jim Clark; 6 Jackie Stewart; 7 Niki Lauda; 8 Stirling Moss; 9 Fernando Alonso; 10 Gilles Villeneuve; 11 Nigel Mansell

 

 

Egyszerre leplezik le az összes új F1-autót


A terv már majdnem hivatalos: január végén, Valenciában egy nagy médiaeseményen mutatná be 2010-es kocsiját az összes istálló. Ilyen még sosem volt.

Megegyeztek csütörtökön a FOTA, a Forma-1-es csapatok szövetségének tagjai, hogy 2010-ben egy nagy közös autóbemutatón leplezik le legújabb modelljüket. Nick Fry, a Mercedes GP igazgatója árulta el a monacói F1-fórumon, hogy már csak az idõpont és a lebonyolítás kérdéses. A helyszín Valencia, vagy/és a közeli tesztpálya, január utolsó napjaiban.

 

A Forma-1-ben a kezdetek óta külön-külön mutatták be kocsijukat az istállók, a közös leleplezéssel sokat spórolnának, és óriási médiasemény lenne, talán még egy futamnál is nagyobb.

Valencia minden segítséget megad a rendezéshez, a város és a pálya közelsége, valamint az idõjárás miatt is ideális helyszín, fõleg, hogy február elején az elsõ tesztet is itt tartják. A végsõ, hivatalos megállapodás a pontos dátummal a napokban várható.

 


Jövõre változhat az F1-es pontrendszer


Tizen kapnának pontot a Forma-1-ben 2010-tõl, az elsõ 25-öt, ha elfogadják Ecclestone-ék ötletét.

Pontszámítás-módosítási javaslatot küldött a világbajnokságot irányító Bernie Ecclestone vezette F1-es bizottság a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) elé, melynek Világtanácsa várhatóan már pénteken határoz az ügyben.

A 2010-es idényben az elsõ tíz pilóta kapna pontot versenyenként: a gyõztes 25-öt, a második 20-at, a harmadik 15-öt, majd a sorrendben következõk 10-et, 8-at, 6-ot, 5-öt, 3-at, 2-t és 1-et.

A jelenlegi rendszerben 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, illetve 1 pont jár az elsõ nyolc helyezettnek.

 

A változtatást azért kezdeményezték, mert az idei tíz után jövõre már 13 csapat indul a sorozatban, a pilóták száma húszról huszonhatra nõ, ami 1995 óta a legtöbb.

Az F1-ben most érvényes számítást 2003-ban vezették be, akkor hatról nyolcra növelték a pontszerzõk számát.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!