2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Visszavennék-e az iskoláikat az önkormányzatok?Forrás: Hajdú-bihari Napló
Utolsó módosítás: 2016-03-15 10:48:30
A településeink nem zárkóznának el a lehetõségtõl, de lennének bizonyos feltételeik.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) egyelõre csak a szervezeti átalakítása van napirenden, az iskolák újbóli önkormányzati kézbe adásáról nem hallani. Pedig a Naplónak nyilatkozó polgármesterek ez utóbbi megoldást sem tartanák éppen ördögtõl valónak. Sõt!
Helyben dönthessenek

A Klik átalakítása egyebek mellett azt célozza, hogy az iskolát érintõ döntéseket helyi szinten hozzák meg, a rendszerben még rejlõ lehetõségeket optimálisan használják ki és csökkentsék az egyenlõtlenségeket. Olyan új szervezet kialakítása a cél, amely a tanulók érdekeit tartja szem elõtt, épít az iskolák vezetõinek fokozottabb önállóságára és az ezzel együtt járó nagyobb felelõsségre – jelentette be Palkovics László államtitkár.

 

A Napló által megkérdezett polgármesterek szerint az önmagában még nem reform, ha egy nagy állami vízfejbõl tizenkilenc kicsit csinálnak, a feladatokat és a hatásköröket kell ésszerûen el- és leosztani. „Ha mindenképpen ragaszkodnak a Klik-hez, akkor bízzák rá valamennyi közoktatási intézmény (legyen az állami, önkormányzati, egyházi vagy alapítványi fenntartású iskola) szakmai felügyeletét, az intézmények fenntartása és mûködtetése pedig kerüljön vissza az önkormányzatokhoz. Olyan feltételekkel, ahogy az állam a Klik-en keresztül finanszíroz, hajlandóak lennénk visszavenni az iskoláinkat” – mondta Csige Tamás (MSZP), Hajdúdorog polgármestere, hozzátéve, hogy korábban saját forrásból évi 60-70 millió forintot kellett hozzátenniük az állami pénzhez. Szerinte ez a megoldás azt eredményezhetné, hogy például az intézményeknek nem kellene heteket várni arra, hogy a nemzeti krétaellátóból megérkezzen végre a nemzeti feiratú kréta.
Ráfizetéssel nem

Berettyóújfaluban az „államosítást” megelõzõen az önkormányzat évi 300 millió forintot volt kénytelen saját zsebbõl beletenni az iskolarendszerbe, hogy az mûködõképes maradjon. Muraközi István (Fidesz-KDNP) polgármester azokat az idõket nem sírja vissza, de azt õ is fontosnak tartaná, hogy a finanszírozást az állam megoldja, valamint, hogy a Klik képes legyen az intézmények mûködõképességét és a nyugodt szakmai munkát garantálni. – Az lenne a fontos, hogy a pedagógusnak csak azoktató-nevelõ munkára kelljen koncentrálni, az összes többit oldja meg az iskolaigazgató és/vagy a tankerületi vezetõ. Ehhez viszont nagyobb szakmai és vezetõi önállóság kell – véli.

 

Ma is áldoznak rá

Nagyhegyesen a korábbi szisztémában a falunak évi 30-40 millió forinttal kellett kipótolni az állami normatívát az iskolában. „Nehogy azt gondolja valaki, hogy a Klik-kel ez a teher lement rólunk, hiszen most is évi 12 millió forintot áldozunk az iskolában folyó munkára. Fenntartjuk az erdei iskolát, a nyári napközit, naponta utaztatjuk a gyerekeket Elepre oda-vissza, fizetjük a néptáncoktatást, megjavíttatjuk, ha valami elromlik az iskola épületében, akkumulátort veszünk a tanárok laptopjába vagy éppen álljuk a tanulmányi versenyek nevezési díjait. Mindezt azért, hogy a gyerekeink ne essenek el a más gyerekeket is megilletõ lehetõségektõl” – fogalmazott Bajusz Istvánné (független) polgármester, aki szerint mit sem érnének az iskolával, ha a tanárokat nem adnák vele. – Korrekt a kapcsolatunk a tankerületi igazgatóval, mégis úgy érzem, hogy személytelenebb lett a kapcsolat az önkormányzat és az iskola között – mondta a települési vezetõ. Szavai szerint a település boldogan visszavenné az iskoláját, ha az állam adna vele „pénzt, paripát és fegyvert”.

 

„Nincs bajunk a Klik-kel”
– Talán nem lesz népszerû, amit mondok, de nekünk nincs bajunk a Klik-kel. Igaz, ehhez az önkormányzat részérõl is olyan hozzáállásra van szükség, ami a gondokat megoldani igyekszik, nem elmélyíteni. Mi voltunk a megyében az egyetlen kistelepülés, aki már három éve is jelezte, hogy megtartanánk az iskolát, elbírunk vele; de nem lehetett. Szalmával fûtünk az épületben, napelemtermeli az áramot, közmunkásokat alkalmazunk, szóval mindent megteszünk, hogy az intézmény mûködése fenntartható legyen – errõl Barabás Károlyné (Fidesz-KDNP), Magyarhomorog polgármestere beszélt. Egyelõre nincsen szó róla – tette hozzá –, de ha az állam változatlan finanszírozás mellett azt mondaná, hogy vegyük vissza az iskolát, minden további nélkül elfogadnánk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!