2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Gáz: Áremelés igen, támogatás nemForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-12 18:30:34
A fûtési szezon végén a távhõ- és gázártámogatás megszûnik, a gáz ára pedig nõ.

Kilencven négyzetméteres családi házban él Miskolcon Utry Attiláné könyvelõ. A téli hónapokban bizony nem könnyû kiegyenlíteniük a gázszámlát, mivel férje nyugdíjas, gyermeke beteg tartósan beteg. Kis segítséget jelent, hogy jogosultak gázártámogatásra. Legutóbb 18 ezer forint körüli számlát kaptak, ehhez a támogatás 1040 forint volt. Utry Attiláné hallott róla, hogy a fûtési szezon végén megszûnik a távhõ- és gázártámogatás, és hogy január elsejétõl a lakossági gáz ára több mint 5 százalékkal nõ. Így jövõ õsszel, a támogatás elvesztése és az emelés után 18 ezer forint helyett majdnem 20 ezer forintot kell majd fizetnie. A hideg, téli hónapokban ennél sokkal többet, akár 30 ezer forintot is.

Megszûnik

2010. április végén megszûnik a gázár-támogatási rendszer, mivel a költségvetés ezt nem tudja finanszírozni, jelentette be a napokban Szollár Domokos kormányszóvivõ. Ugyanakkor hangsúlyozta: a támogatási forma addig változatlanul marad, és aki eddig megkapta, annak nem kell most újra igényelnie. Aki viszont most akar igényelni ilyen támogatást, az jövõ február 28-áig teheti ezt meg. ( Az igényléséhez szükséges ûrlapok azonban még nem készültek el, és nem érhetõk el a szaktárca honlapján sem.) A szóvivõ emlékeztetett : januártól kevesebb a távhõ ára, mivel az áfakulcs 18-ról öt százalékra csökken. Ez 650 ezer lakást, mintegy kétmillió embert érint .

Drágul

Jövõre egyéb változás is várható: január 1-jétõl átlagosan 3,9 százalékkal drágulhat a gáz nettó végfelhasználói ára, ezen belül a lakossági fogyasztók 5,6 százalékkal fizetnek többet, minden más fogyasztói csoportnak viszont olcsóbb lesz a gáz, jelentette be Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke. A végsõ számot azonban a forint-dollár árfolyam alakulása még módosíthatja. A gázáremelés nem érinti a távhõvel fûtõ családokat.

Az idén egyébként mintegy 1,7 millió magyar háztartás részesül gázártámogatásban, és már javában zajlanak az ezzel kapcsolatos ellenõrzések. Ezek közel 82 ezer háztartást érintenek, mivel az uniós normák szerint az igénybe vevõk 5 százalékánál kell vizsgálatot lebonyolítani. Az ellenõrzések szeptemberben kezdõdtek, és 2010. március 31-én fejezõdnek be, így az eredmények összefoglalása is akkorra várható. Jelenleg az ellenõrzések felén vannak túl.

 

Mennyi?

 

A lakossági fogyasztók gáztarifája:
2009 januárjában 108,02 Ft/m3
2009 októberétõl 95,9 Ft/m3
2010. január 1-jétõl 101,2 Ft/m3


Alkotmányos a Robin Hood

 

Elutasította az Alkotmánybíróság azt az indítványt, amely az úgynevezett Robin Hood-adó alkotmányosságát támadta - közölte a testület sajtófõnöke. Az alkotmányosságot vitató indítványozó szerint az energiaellátókat terhelõ adó indokolatlan, és jelentõs különbséget tesz az adóztatásban. Az Országgyûlés 2008. november 10-én fogadta el a távhõszolgáltatás versenyképesebbé tételérõl szóló törvényt, az úgynevezett Robin Hood-adót, amelynek alapján 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és -kereskedõ cégeknek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!