2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Riasztó mértékû sugárzás a szolibanForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-15 12:02:29
Az UV-sugárzás pozitív élettani hatásai mellett riasztóak a túlzott sugárzás káros hatásai.

A 2009 decemberében zárult a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóságának 10 európai országgal közös akciója, amely a nagyközönség számára hozzáférhetõ szoláriumágyakat vette górcsõ alá.

 

Az európai ellenõrzés súlyos megállapítással zárult. A szolgáltatók és kereskedelmi egységek jelentõs százalékban nem teljesítik az elõírásokat, különösen igaz ez a sugárzás erõsségére.

 

A határokon átívelõ, közös akcióban résztvevõ piacfelügyeleti hatóságok több mint 300 helyszínen ellenõriztek mintegy 500 szoláriumágyat. Magyarországon az MKEH munkatársai 28 helyszínen, 68 ágyat vizsgáltak meg.

Az ellenõrzés során egyértelmûen bebizonyosodott, jelentõs százalékban nem teljesülnek az elõírások, különös tekintettel a sugárzás erõsségére, amely az elõírások szerint nem haladhatja meg a 0,3 W/m2 értéket. Ezen túlmenõen a berendezések több, mint 20 százaléka nem felelt meg az általános jelölési elõírásoknak (pl. nem megfelelõ CE-jelölés, hiányzó típusmegjelelölés, márka- és gyártónév, továbbá a gyártó, címe).  A napágyak 52 százalékában nem tüntették fel azt a nagyon fontos információt sem, hogy az UV-sugárzás sérülést okozhat.

Magyarországon kiugróan magas, a napágyak 96,5 százalékban nem feleltek meg a sugárzás erõsségére vonatkozó elõírásoknak. Ez Európában kimagaslóan magas arány. A legmagasabb mért érték 1,43 W/m2 volt, amely közel ötszöröse a megengedett határértéknek.

A szoláriumba járók egészségének védelme érdekében az ellenõrzések folytatódnak, részben az Európai Bizottság társfinanszírozásával, részben hazai források bevonásával.

A jogszabályok megsértése esetén a nem megfelelõ berendezések forgalmazását, és használatát az ellenõrzõ hatóság megtiltja.

 


Jogszabályi háttér

 

A napágyakra vonatkozó európai biztonsági követelmények a Kisfeszültségi Irányelven (Low Voltage Directive, LVD) alapulnak, amelyet Magyarország uniós csatlakozása elõtt már hazai jogrend részévé vált. Az irányelv értelmében, a villamossági terméket el kell látni többek között a biztonságos használatához szükséges használati útmutatóval, figyelmeztetõ feliratokkal. Kiemelt követelmény, hogy az eszközök ne bocsássanak ki az emberi egészségre káros mértékû sugárzást. A nem orvosi célú szoláriumok esetén az ultraibolya-sugárzás (UV) korlátja 0,3 W/m2. Ez az érték a nagyon erõs, 12-es globális UV-indexnek felel meg.  Napos nyári napokon, amennyiben az UV-index eléri a 7-es értéket, azaz a 0,2 W/m2-t,, az egészségügyi hatóságok határozott kérése, hogy kerüljük a napozást, az egészségkárosító, bõrrákos megbetegedések kockázatának csökkentése végett.

 


Az UV-sugárzás káros élettani hatásai:


Az UV-sugárzás pozitív élettani hatásai mellett riasztóak a túlzott sugárzás káros hatásai. Az ultraibolya-sugárzás nagy energiatartalma roncsolja a sejteket, és gyengíti az immunrendszert, a bõr hólyagos leégéséhez, továbbá különféle szembetegségek kialakulásához vezethet.  A rendszeres, kozmetikai célú szoláriumozás a bõr korai öregedését eredményezi.

Az UV-sugárzás legveszélyesebb és a legalattomosabb következménye a nem azonnali, hanem néhány év vagy esetleg évtized elteltével bekövetkezõ, különbözõ típusú rákfajták megjelenése mellett, a melanoma-bõrrák kialakulása lehet, amely gyakran halálos kimenetelû. 

Az IARC nemzetközi rákkutató ügynökség, illetve a WHO Egészségügyi Világszervezet, 2009-ben a napágyakat az emberi szervezet számára legveszélyesebb rákkeltõ anyagokat tartalmazó A1 csoportba, a dohányzással azonos veszélyességi kategóriába sorolta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!