2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Törvénymódosítások a hitelesek védelmébenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-15 12:11:30
Tovább szabályozzák a banki hitelfelvételeket.

Az Országgyûlés hétfõn elfogadta azokat a törvénymódosításokat, amellyel tovább szabályozzák a banki hitelfelvételeket.

 

Az új szabályozás szerint többek között megszûnik a vételi opció a hitelfelvételeknél, de mégsem lesz THM-plafon.

A módosítások szerint a jövõben nem lehet vételi opciót kikötni a hitelszerzõdéseknél, illetve a már meglévõ szerzõdéseknél nem lehet majd értékbecslés nélkül és a becsült érték 70 százaléka alatt értékesíteni az estleges nem fizetõ ügyfelek ingatlanait.

Nem lesz ugyanakkor teljes hiteldíj mutató (THM) plafon, mint ahogy az a törvény eredeti verziójában szerepelt. (A THM tartalmazza a hitellel kapcsolatban felmerülõ összes kamat-, díj- és kezelési költséget.) Az elfogadott módosítás csak azt szabályozza, hogy egy ember egy évben legfeljebb egy 65 százaléknál nagyobb THM-mel rendelkezõ hitelt vehet fel. A kormány ezzel akarja megakadályozni az adósságspirált, hogy valaki egy felvett hitelének törlesztését másik hitellel fedezze.

További újítás, hogy létrejön a Pénzügyi Stabilitási Tanács, amely tagja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a mindenkori pénzügyminiszter. A testület rendszerszintû intézkedési javaslatokat dolgoz ki a gazdasági válság elleni további lépésekrõl, vagy az esetleges új helyzetek kezelésérõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!