2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Gyes, minimálbér, bírság – változások, 2010Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-18 14:10:46
Jövõ évtõl számos változás lesz.

Az Alkotmánybíróság döntése nyomán változnak a munkaerõ-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok, május 1-jétõl átalakulnak a gyermekgondozási ellátások, változások lesznek a munkaügyi bírságok kiszabásában és megszûnik az alkalmi munkavállalói könyv...

2010-tõl számos ponton módosul a Munka Törvénykönyve. Az Alkotmánybíróság döntése nyomán változnak a munkaerõ-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok, május 1-jétõl átalakulnak a gyermekgondozási ellátások, változások lesznek a munkaügyi bírságok kiszabásában és megszûnik az alkalmi munkavállalói könyv - sorolja a jövõre életbe lépõ legfontosabb változásokat Máriás Attila munkaügyi szaktanácsadó, a BDO Magyarország könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég munkatársa. - írja a Világgazdaság Online.

Január 1-jétõl 71,500 forintról 73,500 forintra emelkedik a minimálbér és 89,500 forintra a garantált bérminimum összege. Jövõre csupán egy munkanap-áthelyezés várható - teszi hozzá Máriás Attila. 

Fontos változás 2010-tõl, hogy a munkáltató jogutód nélkül történõ megszûnése esetén, köteles lesz a csoportos létszámcsökkentéshez hasonló tájékoztatási kötelezettségnek eleget tenni. Az elfogadott törvénytervezet szerint a munkáltató felszámolója, illetve végelszámolója köteles a munkáltató jogutód nélküli megszûnését megelõzõen legalább 30 nappal írásban értesíteni az állami foglalkoztatási szervet, valamint a munkavállalók képviselõit a jogutód nélküli megszûnés várható idõpontjáról, illetve az érintett munkavállalók létszámáról - emeli ki a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója.

A vg.hu beszámolója szerint az elfogadott törvénytervezet értelmében módosulnak a munkaügyi bírság kiszabásának szabályai is: Mentesül a munkaügyi bírság alól a foglalkoztató, ha a munkaviszony létesítésének bejelentésére vonatkozó kötelezettségét a munkaügyi ellenõrzés megkezdéséig a tényleges foglalkoztatás teljes idõtartamára vonatkozóan teljesítette, vagy a bejelentési kötelezettséget külön jogszabály szerint a foglalkoztató helyett más (például a Magyar Államkincstár) teljesíti - hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország szakembere.

Az elfogadott törvénytervezet értelmében 2010. május 1-jétõl átalakulnak a gyermekgondozási ellátások, amelynek következtében a gyes két évre csökken. Ugyanakkor a felmondási védelem változatlanul a gyermek 3 éves koráig illeti meg a munkavállalót, függetlenül attól, hogy igénybe veszi-e eddig az idõpontig a fizetés nélküli szabadságot vagy sem - húzza alá Máriás Attila.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!