2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Vádat emeltek a hamis dollárt gyártó exjobbikos ellenForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-26 20:48:07
Címkék: Bihari hírek
Különösen nagy értékre elkövetett pénzhamisítás bûntette miatt vádat emeltek két férfi ellen, akik hamis amerikai dollárt és ukrán hrivnyát nyomtattak csaknem 160 millió forint értékben Miskolcon - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fõügyészség szóvivõje az MTI-vel.

Ugyan a fõügyészség szóvivõje nem nevesítette az elkövetõket, a Napi Gazdaság arról írt korábban, hogy egyikük Szász István, a Jobbik nyékládházi szervezetének egykori elnöke volt, míg a másik férfi az edelényi M. István, akinek érdekeltsége volt egy profi nyomdában.

A rendõrség szerint a hamisítók egy társuk megbízását teljesítve 2015 elején megállapodtak abban, hogy hamis amerikai húszdolláros bankjegyeket készítenek, és Ukrajnában forgalomba hozzák azokat egy közvetítõn keresztül.

Beszerezték a bankjegyfestéket, a speciális UV-jelzõfestéket és a húszdolláros bankjegy képfájljait, majd rávették a nyomda üzemeltetõjét - aki nem tudott a vádlottak terveirõl - egy drága digitális nyomdagép vásárlására azzal, hogy nagyobb megbízást ígértek neki. A próbanyomatokat bemutatták az ismeretlen megrendelõknek, és tavaly januártól júliusig folyamatosan nyomtatták a hamis pénzt.

A Napi szerint a pénzhamisítást a nyomda egyik alkalmazottjának jelzése alapján tudták a nyomozók leleplezni. A rendõrök tavaly júliusban rajtaütöttek a pénzhamisítókon, lefoglalták a festékeket, a nyomólemezeket, a papírokat és a kész hamis bankjegyeket, a két vádlottat pedig õrizetbe vették.

Fél év alatt mintegy 123 millió forint értékû hamis dollárt és 36 millió forint értékben hamis ukrán kétszáz hrivnyást készítettek. A közepes minõségû hamis bankjegyekbõl pontosan meg nem állapítható mennyiség forgalomba is került, nyíregyházi pénzváltókban felbukkant.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!