2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Teljesült mindenki álma: csak két napot kell dolgozni a hétenForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-27 20:45:08
Címkék: Bihari hírek
A magát 21. századi szocializmus mintaállamának tartó Venezuela úgy tûnik, valóban a munkások paradicsomává vált: a kormány úgy döntött, hogy mostantól csak hétfõn és kedden kell dolgozniuk a közszolgáknak. A lépés 2,8 millió embert érint.

A gond csak az, hogy ennek oka az országban uralkodó vészes energiahiány: a kormány a munkabeszüntetéssel akar spórolni az áramon.

Ez már a sokadik válságintézkedés az áramhiány miatt. Nemrég napi négyórás rendszeres áramszünetet vezettek be.  Korábban pedig fél órával elõre állították az órákat a spórolás végett, Nicolás Maduro elnök pedig nemrég arra kérte a nõket, ne szárítsanak hajat, így takarékoskodjanak az árammal.

Venezueláé a világ legnagyobb ismert kõolajkészlete, az ország mégsem rendelkezik hõerõmûvekkel. Az áramellátás szinte teljes egészét vízerõmûvek állítják elõ, ezeket azonban megbénította az El Nino nevû éghajlati jelenség, amely súlyos szárazságot okoz Latin-Amerikában.

A kormány emellett "ellenzéki szabotázsra" vezeti vissza a bajokat, szakértõk azonban úgy vélik, inkább arról van szó, hogy a 21. századi szocializmus építése közben elherdálták a pénzt, és nem költöttek eleget az energetikai beruházásokra.

Venezuelában egyébként az energiaválság mellett 700 százalék az infláció és sok alapvetõ termékbõl hiány van. Az ország bizarr szocialista kísérletérõl itt írtunk részletesen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!