2024. április 24. Szerda, György.
 
Hogyan küzdd le 7 lépésben a féltékenységet?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-20 07:59:44
Bizonyos helyzetekben érthetõ a féltékenység – de minden helyzetben?! Mikor lépjük át az egészséges határt?Tanácsok és tippek a féltékenység leküzdésre.

A bizalom talán a legfontosabb összetevõ egy jó párkapcsolatban. Lehet, hogy nagyon jól passzoltok a szexben. Lehetnek azonosak a céljaitok, álmaitok, vágyaitok. Lehet, hogy órákig tudtok beszélgetni egymással, de bizalom nélkül az egész semmit nem ér.

Van, akinek a bizalom természetes állapot: amíg be nem bizonyosodik az ellenkezõje, addig meg vannak gyõzõdve a másik hûségérõl. Õk a szerencsés kisebbség, akiket ugyanúgy érhet kínos meglepetés idõnként, de legalább a lehetõ legjobb esélyekkel indulnak neki egy új kapcsolatnak. Ha valakiben megbízunk, akkor a tenyerébe tesszük a szívünket, hogy vigyázzon rá. Értékes ajándék, és kell hozzá némi bátorság.

Aztán ott vannak a többiek, a sebesültek. Ha korábban nagyon nagyot csalódtál, vagy olyan szülõkkel nõttél fel, akik csalták egymást, akkor körülbelül annyi értelme van számodra megbízni a másikban, mint beállni egy négysávos autópálya közepére abban a reményben, hogy senki nem gázol el. Természetesen a két véglet között is sokan vannak, és mindenki hol egy kicsit erre, hol egy kicsit arra húz egy-egy kapcsolatban. Mégis, mi a „normális” szintû féltékenység?

 

A jó

 

Mindenki féltékennyé válik néha. Ha szereted a párod, és úgy érzed, valaki a flörtölésével fenyegetést jelent a kapcsolatotokra nézve – még ha tudod is, hogy sosem csábulna el a párod -, teljesen normális egy kis birtokháborítás miatti furcsa féltékenységet érezni. Az ilyen általában két másodperc alatt múlik el, amikor a kedvesed legközelebb átkarol, vagy úgy néz rád. Ha nem ez történik, talán a nem megfelelõ embert választottad. Ha egy „normális” ember valaki olyannal folytat kapcsolatot, aki valahogy mindig a rossz gombokat nyomkodja, az összes „normálissága” sutba kerül, és simán elképzelhetõ, hogy ésszerûtlenül és vadul féltékennyé válik.


Néha a féltékenységnek igen is van alapja. Ha a partnered múltjában gyakori a „laza” párkapcsolat, a játszadozás és a megcsalás, vagy tett valami olyat, amivel kiérdemelte a bizalmatlanságod, akkor bölcsen teszed, ha nyitva tartod a szemed.


A rossz

 

A normális féltékenység és a túlzott féltékenység között a különbség a következõ: a túlzottan féltékeny ember gyakorlatilag mindenkivel megtapasztalja az érzést, akivel csak randizik. Akár Teréz anya vagy egy arkangyal is lehetne a randi tárgya, akkor sem tudná õt meggyõzni arról, hogy nem másvalakivel hancúrozik, amikor kissé elhúzódik a bevásárlás. A legtöbb féltékeny ember tudja, hogy ez probléma. Amikor lehiggadnak, általában rájönnek, hogy ésszerûtlenül viselkedtek. A gond az, hogy egy féltékenységi roham kellõs közepén az ember elveszti a józan ítélõképességét, és csak egyetlen dolog hajtja: a kétségbõl és bizonytalanságból fakadó düh.

 

A féltékeny emberek kissé torzítva látják a világot, és ott is veszélyt látnak, ahol egyáltalán nincs. Ennek sok köze van az önbecsüléshez: ha ki vagy békülve önmagaddal, sokkal valószínûbb, hogy így gondolkozol: „Miért akarna bárki mást a párom, ha egyszer itt vagyok neki én, és engem szeret?” Az egészséges egó nagyszerûen óv a féltékenységtõl.

A csúf


Az extrém féltékenység emberek életét teszi tönkre, és mindenképpen kezelni kell valahogyan. Az egyik férfi bedrótozta a lakást, hogy távollétében rögzítse az asszony félrelépésének hangjait, és ezzel bizonyítsa hûtlenségét. Erre minden megtakarított pénzüket felhasználta, és persze a nõnek egyáltalán semmilyen viszonya nem volt senkivel. Egy másik bizarr esetben a férfi azzal vádolta a feleségét, hogy az éjjel, az alatt a néhány perc alatt, amíg kiment a mosdóba, lépett félre.

 

Az oda-vissza féltékeny párokat könnyû felismerni: mindig otthon maradnak.  A kanapé és a tévéképernyõ között semmilyen veszély nem fenyegeti õket, míg ha nyilvános helyre mennek, óhatatlanul feltûnnek az ellenkezõ nem képviselõi is. Néhányan olyan betegesen féltékenyek, hogy azt sem viselik el, ha a párjuk a tévében vagy moziban nézi a vonzó külsejû embereket – ilyenkor még a híradó is problémás program lehet.


A féltékenység ára


A legszomorúbb az egészben az, hogy a féltékenység nem hogy nem tartja vissza a másikat az esetleges hûtlenségtõl, hanem egyenesen elõidézi azt. Ha elég gyakran gyanúsítgatsz valakit azzal, hogy viszonya van, végül azt fogja gondolni, akár lehetne is neki. A másik nagy félelme a féltékeny embernek az, hogy a párja elhagyja – nos, ha továbbra is ennyire féltékeny, ez valószínûleg be is fog következni.

 

Megoldás 7 lépésben
Ez a program nem gyorssegély, a féltékenységet leküzdeni idõbe és energiába telik. Elõször is határozd meg, mi okozza nálad a féltékenységet: a saját bizonytalanságod, a gyerekkorod, a múltad, a saját félrelépéseid (ez nagyon gyakori ok), vagy mindezek kombinációja? Pörgesd vissza, hol kezdõdött - talán egy barátnõdet láttad apró darabokra hullani, amikor megcsalta a barátja? Aztán dolgozz az önbecsüléseden: minél többre tartod magad, annál kevésbé fogsz azon aggódni, vajon kockára teszi-e párod a kapcsolatotokat egy harmadikért. Végül meg kell változtatnod a viselkedésed, és itt jutunk el a hét lépéshez.

1. Minden egyes alkalommal, amikor féltékeny gondolatod támad, írd le, és azt is, 1-tõl 10-ig mennyire erõs a gyanúd. Példa: A barátomnak viszonya van a kolléganõjével – 9 (biztos vagyok benne).

2. Minden egyes mondat alatt sorold fel, miért hiszed igaznak, amit gondolsz, függetlenül attól, milyen butának tûnnek az indokok. Példa: Túl sokáig dolgozik. A szerencse-alsónadrágját vette fel munkába.

3. Várj két percet, majd tudatosan idõzz még egy darabig ebben a mérges és elkeseredett állapotban. Így minden egyéb gondolat felszínre kerülhet, és te le tudod írni a többihez. Adj ki mindent, és legyen ott a papíron.

4. Várj még két percet, de próbáld abbahagyni a dühöngést, és nyugodj le. Emlékeztesd magad arra, milyen idétlenül érezted magad a legutóbbi féltékenységi rohamod után, hiszen alaptalan volt. Aztán minden egyes leírt pontra találj néhány logikus magyarázatot – mintha a barátnõd mondaná. Írd le akkor is, ha nem hiszed el, például: Azért dolgozott sokáig, mert elõléptetésre hajt. Azért viselte a szerencsét hozó alsógatyát, mert fontos prezentációja volt aznap.

5. Olvasd át, amiket leírtál, és értékeld újra, mennyire erõsen hiszel abban, hogy a féltékenységed ebben a konkrét esetben megalapozott. Fogadd el, hogy a logikus magyarázatoknak legalább akkora a valószínûségük, mint a te féltékeny indokaidnak.

6. Ne menj vissza a párod közelébe, amíg legalább egy ponttal nem tudtad lejjebb vinni a gyanú intenzitását. Ha újra vele vagy, ne lepõdj meg azon, hogy egy pillanat alatt elönt ugyanaz a féltékenység. Dicsérd meg magad azért, mert legalább egy idõre, részben kontrollálni tudtad az érzéseid, és nem rontottál rá egybõl.

7. Ha még mindig teljesen elborultnak érzed magad, vonulj vissza, ismételd meg a gyakorlatot, vagy menj el egy kicsit. Akár haza is mehetsz (ha külön laktok), vagy egy nagy sétára, minden jobb, mint nevetségessé tenni magad a párod elõtt, vagy elkeseríteni õt az állandó gyanúsítgatással.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!